Начало Новини.бг Трявна е срещу изгарянето на боклук в центъра й

Трявна е срещу изгарянето на боклук в центъра й

162
0

Инвестиционно намерение за изграждане на индустриален компост почти в центъра на Трявна изправи на нокти местните жители и доведе до гневни реакции, подписки и заплахи за протести. „Хелиас“ ЕООД се гласи да сложи инсталацията на нает терен, който граничи с коритото на реката, до него е и Гимназията за национални приложни изкуства. Фирмата е опитвала да строи инсталации за горене на отпадък и на други места в страната, но отново е срещнала отпор.

„Подхождаме с разбиране към всеки инвеститор, който прояви интерес към нашата икономическа среда и сме готови за подкрепа и съдействие. Но настоящият проект е шокиращ, защото сме малка община, която базира икономиката си преди всичко на чиста природа и туризъм. Предприятие за преработка на отпадъци на първо място би създало негативен образ, и не на последно място – заплаха за екологичния статус на града“, гласи позицията на осем от 17-те общински съветници. Подписите си са сложили представителите на пет местни коалиции и партии, сред които и БСП – Татяна Рачева, Златка Цанева, Нели Цанева, Драгомир Николов, Звезделин Бъчваров, Людмил Бучев, Христо Лазаров, Стефан Петров. Те питат съгражданите си приемат ли плана на ивенститора „Хелиас“ ЕООД за допустим и икономически изгоден, дали може да бъде контролирано спазването на законите, свързани с компостирането и дали подобен проект ще подобри иконимическото състояние на общината.

Коментарите ще бъдат обобщени и изпратени до РИОСВ във Велико Търново – институцията, която дава разрешения за разкриване на подобни производства. Срещу инвестиционното намерение се обявиха и останалите партии в Общинския съвет, очаква се на извънредното заседание на ОбС утре да бъде приета нарочна позиция срещу инсталацията.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук