Начало Доктор.бг Експерт: COVID-19 е чисто биологично оръжие

Експерт: COVID-19 е чисто биологично оръжие

253
0

„Мистериите около това ново заболяване са много, за мен COVID-19 е едно чисто биологично оръжие“. Това коментира пред БНР кардиологът проф. Младен Григоров. Той изказа подозрения, че икономическите последици за света ще направят много хора милиардери.

„Така е било и така ще бъде. За жалост този път е много вулгарно“, каза той.

Според кардиолога е много обезпокоително понижаването на възрастовата граница на заболелите и починалите.  

„Нашата здравна система засега се държи много прилично“, подчерта проф. Григоров и определи създалото се напрежение около случаите на затруднен прием в болниците като „психо пандемия“, при която изплашените хора за всяко нещо викат Спешна помощ, без да се налага това, а в същото хора, имащи нужда от това, да нямат достъп.

Кардиологът уточни, че ако в приемните пунктове (фургони) пред лечебните заведения има опитен лекар със слушалка, оксиметър и термометър, то той ще може да прецени дали пациентът е с COVID-19-дали да го върне вкъщи за лечение, или трябва да бъде приет в болница.

„Има изработени алгоритми в медицината. Според тях, колкото по-тежък е случаят, толкова повече важат тези алгоритми. Лекарят на първия пост трябва да има опит, знания и дори импровизация, за да може да се справи“, обясни екпертът.

Той определи идеята за COVID пунктове като много добра, но изрази притеснение да не бъде провалена поради неопитни кадри, които да бъдат поставени там.

„Ако има неопитен човек, което се опасявам, че ще стане поради недоразбиране, ще се оплеска цялата работа. Това е много хубава идея, която ще облекчи приема в болница“, каза той и препоръча да се използва опитът на „Пирогов“, където пациентите идват със собствен превоз.

„Защо за всеки кихнал да се вика линейка?!“, каза професорът. Според него трябва да се обособят болници с много добре заплатен персонал, които да се занимават само с COVID случаи. По думите му така няма да се кръстосват потоците от пациенти и няма да се налага спиране на плановите операции.

monitor.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук