Начало Новини.бг Шест мини от Първата световна война ще бъдат унищожени от ВМС

Шест мини от Първата световна война ще бъдат унищожени от ВМС

226
0

Шест мини от Първата световна война ще бъдат унищожени от ВМС.

Мините са открити в морски води в района, в който се провежда българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020”. Мините от времето на Първата световна война са открити, лежащи на дъното, по време на планираната в рамките на учението противоминна операция от минните ловци от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО, съобщиха от Министерство на отбраната.

Пет от мините са тип „ЕМА“ и една морска мина тип „EMC“. Мините тип „EMA“ са котвени, контактни мини с размери 1,6 х 0,8 м. и тегло 150 кг. Те могат да бъдат поставяни от надводен кораб или подводница.Мината тип „EMC“ е също котвена, контактна мина, но с по-голям диаметър и боен заряд от 300 кг.

Мините са открити от френски, испански и италиански кораби, участвали в учението.

По време на миночистенето след Първата световна война практиката е била след подсичане на мините от тралните кораби, изплавалите мини да се разтрелват с малокалибрено стрелково оръжие. В резултат на това корпусите на мините се пробивали и мините потъвали на дъното без да се взривят. По този начин те не представляват опасност за надводните кораби, но крият риск, ако бъдат затралени с придънни тралове от риболовните кораби, или ако бъдат ударени.

За да се осигури безопасността, районът, в който са открити морските мини, той е изолиран за корабоплаване и подводни дейности. Мините ще бъдат унищожени с участието на кораби и водолазни групи от ВМС.

Радио Варна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук