Начало закон и ред Задържаха двама от завод „Арсенал“ за търговия с оръжие

Задържаха двама от завод „Арсенал“ за търговия с оръжие

294
0

В престъпната група е действал отколешен познайник на антимафиотите от Казанлък

Двама служители на оръжейницата „Арсенал“ в Казанлък са задържани в хода на специализирана акция, срещу тях са повдигнати обвинения за участие в престъпна група за производство, държане и разпространение на огнестрелни пушкала ,съобщиха от Специализираната прокуратура.

Задържането на двамата мъже е станало на 6 ноември от служители на сектор БОП – Стара Загора, при обиските в ползваното от тях на територията на заводите помещение, в автомобилите и квартирите им , са намерени и иззети годни за стрелба огнестрелни оръжия, в т.ч. полуавтоматични пушки 7,62 мм със заглушители и оптични прибори, изработени с части за ловни карабини „SLR-Arsenal“,пистолети „Макаров“ със заглушители и др.

Общо петима души са били замесени в престъпната група, в жилището на един от обвинените в село Черганово е открита работилница, оборудвана с металообработващи машини и техника за прецизна обработка на детайли.От там иззети голям брой цеви и части за дългоцевни оръжия и пистолети, оптични прибори, заготовки за заглушители, голямо количество боеприпаси с различен калибър. От бунгало в същото село , ползвано от друг участник в групата, е намерен 9 мм пистолет с демонтирана цев, в процес на преправяне.

Специализирана прокуратура
Снимка: Специализирана прокуратура

Жители на Черганово коментираха, че работилницата е собственост на 65-годишният майстор Георги Гецов, който от четвърт век били пенсионер по болест, човекът никога не е работел в „Арсенал“. Хората са изненадани от новината за ареста му, смятат че или е натопен или че е станала някаква грешка.

От спецпрокуратурата  уточняват, че според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2020 г. Тъпърва ще се установява дали и как двамата арсеналци са изнасяли нелегално части, които в последствие са били сглобявани или влагани в пушки и пистолети. Върху част от цевите и прикладите на намерените оръжия личат надписи „Арсенал“ и производствени номера.

Сред задържаните е и добре познатият от предходни акции 60-годишен казанлъчанин Румян Топалов, който има зад гърба си вече няколко ефективни присъди за аналогична дейност. В криминалните хроники името на Топалов нашумя през април 2010 г., когато той и друга група мъже бяха уличени като продавачи на 5 калашника, сглобени в нелегални оръжейни работилници край Казанлък от части, крадени от оръжейницата “Арсенал”.Тогава в сделката като купувач бе забъркан чужденец –  иранец. По-късно стана ясно, че случаят е бил разплетен, след като в групата бил внедрен агент на полицията.За последно Румян е задържан през 2015-а, тогава във вилата му край язовир Копринка, в землището на село Горно Черковище бе разкрита  работилницата за оръжия с настолна бормашина, ъглошлайф, мини фреза, шмиргел и множество металообработващи инструменти и детайли.

Готовата продукция групата предлагала на клиенти в региона. Цената на дългоцевно оръжие, оборудвано със заглушител, варирала около 2500 лева. За 1700 лева групата предлагала „Макаров“ със заглушител, два пълнителя и 30 патрона.

Специализирана прокуратура
Снимка: Специализирана прокуратура

С постановления на наблюдаващия прокурор на четирима от обвинените е наложено задържане до 72 часа.Предстои в понеделник да бъде внесено искане в специализирания наказателен съд за постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“. На Гецов наблюдаващият прокурор е определил мярка „парична гаранция“ заради влошено здравословно състояние.


Христо ХРИСТОВ – monitor.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук