Начало Култура.бг Фолклор.бг Славеят на Чепеларе Мария Бечева запя в дует с баба си

Славеят на Чепеларе Мария Бечева запя в дует с баба си

261
0

Николай Чапански

Надарена с певчески талант е 15-годишната Мария Бечева от Чепеларе. Тази година от стотици участници на националния конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ Мария спечели една от големите награди и едногодишна стипендия от Министерството на културата за подкрепа на талантливи деца с изявени дарби. Тогава десетки участници получиха месечна стипендия в размер на 195 лв. в продължение на една година.

Мария Бечева е втора година ученичка в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. Тя е родена в Чепеларе, но родствените й корени са в Широка лъка и първите народни песни е научила от баба си Мария, на която е кръстена.

Славеят на Чепеларе Мария Бечева запя в дует с баба сиНовиниИнформация

Тя е и дългогодишен участник в ансамбъл „Орфей“ с ръководител Илия Учиков. Точно той открива певческия талант на Мария, когато е на 4-годишна възраст, и веднага й показва пътя към сцената. Това се случва на прочутия Роженски събор, когато голямата родопска певица Валя Балканска я обявява за своя наследница и заедно откриват събора.

Днес Мария продължава да покорява върхове, да пленява сърцата на слушателите с гласа си, да разучава нови и нови песни, да печели конкурси и надпявания.

„За мен музикалното училище в Широка лъка е като храм. Чувствам се в него на точното си място. Тук ме доведе голямото желание да стана нотно грамотна певица, макар че после ще следвам дентална медицина“,  казва талантливата Мария Бечева.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук