Начало Култура.бг Сопраното Мария Цветкова-Маджарова празнува рожден ден, колегите й от Бургаската опера: Бъди...

Сопраното Мария Цветкова-Маджарова празнува рожден ден, колегите й от Бургаската опера: Бъди все така ярка и запомняща се

349
0

Днес рожден ден празнува солистката на Държавна опера — Бургас — очарователното сопрано Мария Цветкова-Маджарова.

„Желаем да бъде все така автентична, ярка, запомняща се, със собствен артистичен почерк, изключителна отговорност към сценичните предизвикателства, професионализъм и задълбочен интерпретаторски подход, вложен във всеки един изграден образ, който се превръща в естетично бижу. Да е здрава и преливаща от креативна енергия и занапред!”, е пожеланието на колегите й от Бургаската опера.

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера – Русе и Държавна опера – Бургас.

Гостувала е на сцените на Национална опера-София, Държавен музикален театър “Стефан Македонски”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно участва в международни проекти с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, САЩ. В богатия репертоар на певицата влизат Сузана и Графинята от “Сватбата на Фигаро”, Деспина, Фиордилиджи от “Така правят всички жени”, дона Анна, Церлина от “Дон Жуан”, Блонда, Констанца от “Отвличане от сарая” на Моцарт, Розина от “Севилският бръснар” на Росини, Виолета от „Травиата”, Джилда от „Риголето”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Адина от „Любовен еликсир”, Норина от „Дон Паскуале” на Доницети, Мюзета и Мими от „Бохеми”, Лиу от „Турандот” на Пучини, Щаси и Силва от „Царицата на чардаша” на Калман, Адела от „Прилепът” на Щраус-син, Мария Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев, Катерина Измайлова от едноименната опера на Шостакович и други. Носител на „Кристална лира“ за 2015 г. Музикант на годината за 2017 г. в анкетата на предавантео за класическа музика „Алегро виваче“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

burgasinfo.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук