Начало Uncategorized Болницата в Карлово – липса на кадри и молби за напускане

Болницата в Карлово – липса на кадри и молби за напускане

187
0

Управителят на болницата в Карлово д-р Христо Пелев да бъде отстранен от ръководния пост поиска областният управител Дани Каназирева след среща, свързана с тежката ситуация в инфекциозното отделение на лечебното заведение. Според нея проблемите в болницата в Карлово не са от вчера, не са кадрови, а липса на мениджмънт и комуникация между управителя д-р Пелев и персонала. Управителят на болницата обясни, че лекари има, но те не желаят да работят само в Covid отделението.

В инфекциозното отделение липсва персонал, болните се обслужват от единствения инфекционист д-р Анета Милушева, а старшата сестра се готви да напусне. 29 са пациентите с коронавирусна инфекция в отделението, а сред тях са и анестезиологът на болницата и заместник-кметът Стойо Карагенски. 

Нямаме човешки ресурс, който да обгрижва и да лекува такъв брой пациенти„, каза пред БНР д-р Милушева и посочи, че е подала заявление на 2-ри ноември за преназначаване от началник на ординатор, което е и предизвестие, ако не бъде изпълнено – ще напусне болницата. Тя обясни, че има заповед за разкриване на още 31 легла към съществуващите 10 легла на инфекциозното отделение, плюс 6 интензивни. 

„Имаме разкрити 6 интензивни легла за лечение, които на практика ги няма. За мен е огромен стрес и отговорност, когато някой болен се влоши и трябва да бъде преместен на такова интензивно легло, да бъде преместен в Пловдив, но за да бъде извозен с линейка там, трябва да има уговорено конкретно легло в конкретна болница. Това е огромен залог с човешки живот, аз съм в безизходица“, сподели тя и посочи, че вече интензивните легла в пловдивските болници са заети.

Д-р Милушева заяви, че още преди 2 години е поискала оставката на управителя на карловската болница. 

Председателят на Общинския съвет в Карлово Доньо Тодоров заяви в предаването „Преди всички“, че има тежък проблем с кадрите в болницата:

„Най-бързо трябва да се обединят усилията на всички лекари в болницата, за да може да се реши проблемът с недостига на кадри. На срещата с областния управител Дани Каназирева стигнахме до решението тежките случаи да бъдат извозвани в болници в Пловдив“. 

Той подчерта, че предстои общинското ръководство да излезе с решение за поисканата оставка на д-р Христо Пелев от областния управител:

„Това решение трябва да бъде добре обмислено, защото в този момент всеки един кадър в здравната система ни е необходим. Да не се случи така, че да създадем по-голям проблем в болницата“. 

Тодоров посочи, че очакват в болницата да бъдат изпратени двама студенти по медицина в 6 курс – стажанти. 

По думите му Общината винаги е помагала на болницата, а карловските лекари са професионалисти и ще се справят с тази тежка ситуация.

Радио Хоризонт;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук