Начало Доктор.бг ДКЦ-та в София трябва да открият ковид зони, заяви Йорданка Фандъкова

ДКЦ-та в София трябва да открият ковид зони, заяви Йорданка Фандъкова

316
0

До края на седмицата Диагностично-консултативните центрове (ДКЦ) в София трябва да открият Covid- зони, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на извънреден брифинг, който дадоха в неделя вечерта заедно с министъра на здравеопазването проф.Костадин Ангелов в Министерския съвет.

Фандъкова очаква до сряда първите ДКЦ-та в столицата да открият своите Covid- зони. Там пациентите ще получат клиничен преглед от лекар, кръвни изследвания и тестване и при нужда рентгенова снимка. Правителството ще отпусне средства за допълнително заплащане за работа с пациенти на всички екипи – и лекари, и лаборанти, и сестри, които работят в ковид зоните, а също така и за осигуряването на безплатни тестове.

“С тази финансова помощ се надявам, каза Фандъкова, ДКЦ-та да отговорят на очакванията на хората и да могат да намалят колкото е възможно натиска към болниците”.Фандъкова посочи, че личните лекари ще бъдат първото сито, второто сито ще бъдат тези ковид кабинети, където ще се преглеждат пациенти по насока от джипитата.

Тя напомни, че трябва да се спазват мерките и допълни, че контролът в столицата е засилен максимално.

Мерките в столицата са в две насоки: носене на маски на закрито и към ограничаването на струпването на хора на обществени места. Такива действия са ограничаването на работното време на ресторанти и заведения, затваряне на барове и дискотеки, преминаването на студентите и гимназистите на дистанционно обучение, ограничаването на достъпа на тийнейджъри до търговските центрове и зеленият коридор за възрастни хора за достъп до търговските вериги.

Ако нещата продължават във възходяща линия, според кмета, единствената допълнителна мярка, която има смисъл да се въвежда, е преминаването към дистанционно обучение на прогимназиалния етап от образователната система. Ограниченията трябва да се въвеждат с разум и отговорност, каза Йорданка Фандъкова и допълни, че към този момент мерките са достатъчни. Според нея въпросът е за повишаване на контрола и за самоконтрол от страна на всеки.

Д-р Георги Гелев, ръководител на Центъра за спешна медицинска помощ в София, обяви, че до 17.00 ч. в неделя са получили 70 сигнала за Covid-19, които са обслужени. От тези случаи седем са били за болница и са били настанени. Освен това има още около стотина случаи които чакат. Днес на територията само на град София работят общо 36 екипа – 21 медицински, 10 екипа на МВР и пет екипа от парамедик и шофьор.

Министър Ангелов каза още, че няма недостиг на интензивни легла в столицата. По думите му през изминалата седмица е имало проблем с достъпа до болниците в София, защото не са били изпълнени своевременно разпорежданията му за разкриване на 10% от болничните легла за ковид пациенти. Министърът каза още, че вече няма проблем с леглата в столицата.

Радио София;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук