Начало Култура.бг Кеазим Исинов – възторженият пантеист

Кеазим Исинов – възторженият пантеист

236
0

Галерия „Контраст“ представя изложба, посветена на 80-годишнината на художника Кеазим Исинов. В нея са включени платна от средата на 60-те години на ХХ век до днес. 

„Това дава възможност на зрителя да проследи дългия творчески път на Кеазим Исинов и моралния рефрен в картините му – от една страна, вътрешна духовна уравновесеност, а от друга – предупреждение да не попаднат идните поколения в свят без донкихотовци; без Орфей, опиянил с музиката си земните твари и природата; без митовете и легендите на нашите предци; без респекта към българските светци; свят без магия, вълшебство и любов. – казва проф. Аксиния Джурова. – 

Митично-приказният му свят със своята особена поетика и възторжен пантеизъм, с типично неговия орнаментално-сюрреалистичен фолклоризъм оживява в запомнящия се стил, характерен със запълване на картината чрез детайлното изписване на короните на дърветата, цветята и предметите – стил, който наподобява „везбеното богатство“ на старите майстори, овладяващи плътно пространството на творбите, за да не остане празно място, в което да се вмъкне злото.“

Кеазим Исинов е един от най-емблематичните художници, представител на декоративно-фолклорната тенденция в българското изкуство. Той е тясно свързан с националния епос, като го превръща в своя собствена душевност. „Художникът трябва да е като Антей, свързан със земята, да черпи сили от нея“ – споделя творецът в едно свое интервю.

Въпреки че тематичният диапазон на Кеазим Исинов включва серия картини, посветени на големите майстори в европейското изкуство, както и на връзката на човека с природата, негов приоритет остава християнското изкуство, по-конкретно иконното. „То е сложило отпечатък върху вътрешната светлина, която излъчват, в плътността на кафявия и огненочервения колорит, в сребристите и синьо-зелени тонове на пейзажите в цяло, издаващи типично негова цветна магическа полифония.

Ретроспекцията на творчеството на Кеазим Исинов обяснява още веднъж прозвището му на „възторжен пантеист“, открояващ се още по-осезаемо в днешния оголен и осиротял от идеи, мечти и утопии, свят.“ – допълва проф. Аксиния Джурова.

Експозицията на Кеазим Исинов може да бъде видяна от 10 ноември до 2 декември в галерия „Контраст“.

Снимки – галерия „Контраст“

Кеазим Исинов е роден е на 16 април 1940 г. в Садовец, област Плевен, България. През 1968 г. завършва специалност живопис във Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“, в класа на проф. Ненко Балкански. Освен с живопис се занимава и с малка пластика, скулптура и миниатюри. Първата му самостоятелна изложба е през 1971 г. През 1977 г. получава първа награда на Международната изложба в Габрово, а през 1981 г. – трета награда на живописната изложба по случай 1300 години България. Направил е над 30 самостоятелни изложби в страната и в над десет страни по света. Носител на ордена „Св. св. Кирил и Методий“ за големи заслуги в областта на културата.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук