Начало Доктор.бг Няколко болници отказват прием на мъж с пневмония, нямали места

Няколко болници отказват прием на мъж с пневмония, нямали места

176
0

Близките обикаляли с дни лечебни заведения

Мъж с пневмония, но отрицателен тест за COVID-19 дни наред обикаля по болници, но не е приет за лечение. За това сигнализираха семейството му пред Нова телевизия. Близките повече от седмица получавали отказ за лечение, докато най-сетне бил хоспитализиран в столична болница.

„Първи симптоми човекът получава на 29 октомври. След два дни се влошава и не може да стане от леглото. Моята приятелка се опитва да се свърже с личния лекар, но не успя и вика линейка. Те идват и преглеждат човека, но казват, че на този етап не е за хоспитализация и трябва да започне антибиотично лечение”, разказа Галя Симеонова, която е близка до семейството на пациента и заедно с тях е търсила болнична помощ за него.

Близките на мъжа нямат възможност да направя тест за коронавирус. Семейството започва да лекува болния с антибиотици. Ден по-късно подобрение не се забелязва и близките викат втора линейка. Медиците правят антигенен тест, който се оказва отрицателен.

Лекарят чува някаква находка в белия дроб и казва, че човекът трябва да бъде прегледан в болница, но няма да бъде извозен с линейка, защото нямал задух. След това близките го водят в ИСУЛ, която е най-близката болница.  На 30 октомври му правят рентгенова снимка, която показва двустранна пневмония. Един от показателите на кръвната картина е 21 147 при референтна стойност 500. Лекарите в ИСУЛ заявили, че има съмнение за тромб.

Семейството обикаля 7 болници в столицата, които потвърждават, че мъжът е за хоспитализация, но не го приемат, тъй като нямат места. Спешният център към Окръжна болница приема мъжа, който е включен на системи след 6 часа чакане.

„Там лекарят казва, че при други условия, човекът е трябвало веднага да бъде хоспитализиран, тъй като е в изключително тежко състояние. В Окръжна болница също казват, че нямат места, за това човекът е транспортиран към „Токуда”, след консултация с близък пулмолог. Оттам обаче отново ги връщат в Окръжна болница. След нови изследвания отчитат, че няма няма промяна в състоянието и го изпращат отново вкъщи. На 5 ноември, чрез познат, отиват отново в ИСУЛ, където категорично заявяват, че мъжът трябва да бъде хоспитализиран, но нямат места“, разказа Галя Симеонова.

Накрая семейството отива в координационния център. Там им казват, че единственото решение е да се направи PCR тест, след което да се изчака. Чрез познати семейството се свързва с лекар от „Света София”, който прави всичко възможно мъжът да бъде приет в лечебното заведение, 10 дни след обикаляне по болниците.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук