Начало Новини.бг Нямало проблем с високите сметки за парно

Нямало проблем с високите сметки за парно

181
0

Няма проблем с високите изравнителни сметки за парно на „Топлофикация София“, които побъркаха социянци заради сумите за доплащане, които стигнаха до 800 лв. въпреки значителното поевтиняване на газа със задна дата заради предоговаряне на цените с „Газпром“. Това става ясно от проверките на КЕВР и енергийното министерство. Според резултатите от тях топлофикацията не е нарушила закона и нормативните изисквания, похвалиха се от общинското дружество късно вечерта в четвъртък.

От КЕВР обясниха, че са внесли доклада си от проверката в парламентарната енергийна комисия и се очаква той да бъде обсъден през тази седмица. Проверката на регулатора обаче е относно начина на връщането на парите от старото намаление на цената на газа и още при възлагането й се очакваше да не бъдат открити законови нарушения, освен че дружеството не е спазило изискването да върне парите с изравнителната сметка, а е сторило това месец по-рано. По информация на „Медиапул“ в доклада има и констатации за недобре организирана работа и препоръки, но законови нарушения наистина не се открити.

От „Топлофикация София“ обясняват, че при проверката им е била изискана информация за всичките дейности през предходния отоплителен сезон, включително и приспадането на суми вследствие на ретроактивното намаление на цената на топлинната енергия. Дружеството цитира и част от заключението на констативния протокол на енергийното министерство за извършената от него проверка, според което „стойността на сумите за връщане вследствие на ретроактивното регулиране на цената на топлинната енергия за всеки имот на територията на София, обект на проверката, са правилно определени от топлопреносното предприятие“.

Според проверяващите в изравнителните сметки на „Топлофикация София“ са били коректно отразени различните ценови периоди в съответствие с решенията на КЕВР за утвърждаване на цени на топлинната енергия. В тях е посочен размерът на разликата между сумите за топлинна енергия по цените, утвърдени с решенията на регулатора и Закона за енергетиката.

През миналата седмица омбудсманът Диана Ковачева настоя КЕВР да публикува на сайта си резултатите от извънредната проверка на „Топлофикация София“. На 25 август Ковачева поиска от регулатора да направи проверка на топлофикационното дружество заради постъпилите стотици жалби на граждани от получените сметки.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук