Начало История.бг Подводни находки край Ропотамо

Подводни находки край Ропотамо

203
0

Нещо като палимпсест от находки се разкрива в морето край плажа Ропотамо, тъй като обектът е един от малкото, добре запазени и недокоснати и разрушени при строителни дейности.

Археологическият обект Ропотамо е открит случайно още в средата на 70-те години, а последвалите частични проучвания показват, че около VІ век преди Христа тук възниква пристанище. Под него обаче се открива селище от ІІІ-ІV в. пр. Хр.

„Проучванията от 2018 г. до 2020 г. всъщност показаха, че под пристанищния пласт има останки от селище от ранната бронзова епоха, датиращи от времето на прехода между третото и четвъртото хилядолетие преди Христа, от съвсем началните фази на бронзовата епоха по българското крайбрежие“, казва Калин Димитров, който води проучванията в района.

Друг интерес за археолозите представлява пристанището, съществувало край устието на река Ропотамо.

„То е функционирало в един много дълъг период от V век преди Христа до днешно време почти без прекъсване. Ако човек оцени материалите от различните епохи, много добре се виждат периодите на възход, развитие и богатство на този край, както и кризисните периоди, от които почти липсват материали“, разказва Димитров.

cross.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук