Начало закон и ред Полицаите пак посрещнаха празника си с протест

Полицаите пак посрещнаха празника си с протест

187
0

За поредна година полицаите излязоха на протест навръх професионалния си празник. Те настояват за 30% увеличение на заплатите, каквото редица държавни служители получиха като работещи на „първа линия“ в борбата с коронавируса. Управляващите обаче бяха заложили само 10-процентен ръст. След като най-голямата синдикална организация на работещите в системата СФСМВР започна локални акции на недоволство, последваха преговори между властта и няколко синдиката. Ден преди планирания мащабен протест кабинетът им обеща 15% увеличение на възнагражденията.

В социалните мрежи премиерът Бойко Борисов благодари на униформените за усилията и че са на първа линия в борбата с коронавируса наред с лекарите. Въпреки това обаче те няма да получат същото повишение на заплатите, което предизвика освиркване от протеста. Вътрешният министър Христо Терзийски също смятал, че заплатите на полицаите трябва да бъдат увеличени. Разчетът в Бюджет 2021 обаче бил за 15% повишение. С клас „прослужено време“ и други надбавки щяло да има служители на МВР, чието увеличение на заплатите ще достигне над 20%.

Председателят на СВСМВР Валентин Попов поздрави всички свои колеги, дошли от цялата страна на протеста пред столичния храм „Св. Седмочисленици“, както и всички останали, проявили съпричастност чрез включване на сирените на патрулни коли. Протестът започна с химна на България и минута мълчание в памет на всички служители, загинали по време на изпълнението на служебния си дълг. 

„15% са обещани, те не са дадени, не е сигурно какво ще се гласува после в парламента. Естествено, че няма да отстъпим, защото имаме достойнство и чест. След като Министерският съвет реши, че 34 администрации в държавата ще получат до 30% и то със задна дата от 1 август, т.е. вече 5 месеца ги получават, а служителите на МВР не са според тях на първа линия. Меко казано сме обидени“, заяви Генади Тенев от СФСМВР.Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук