Начало Новини.бг По-продуктивни в режим „home office”

По-продуктивни в режим „home office”

201
0

Когато работниците и служителите не са ограничавани с работно време, те стават по-лоялни, по-работоспособни и по-продуктивни. Изводът е на доц. Христина Благойчева от Икономически университет-Варна. Работата в режим „home office” у нас все още не е регламентирана, тъй като в различна степен може да се въведе цифровизация за различните дейности. Доц. Благойчева представя положителни примери от бизнеса:

През 1980 година 21-годишният Рикардо Семлер се връща в Бразилия и поема бизнеса на баща си.  Пет години след това той се разболява от стрес и напрежение в стремежа си да се докаже и да развива компанията. Това го кара да се замисли какво ли става с работниците му, след като самият той може така да се разболее. Заради това прави  революционен обрат във фирмата си, като дава право на служителите си да не се съобразяват с работното време. Резултатът – от 4 милиона долара през 1981 година през 2004 година стойността на компанията вече е 1 милиард долара.”

Компанията за стрийминг услуги NETFLIX също дава право на работниците си да работят от вкъщи. Резултатът –  от 682 милиона долара през 2005 година,  годишният приход на компанията достига 15.8 млрда долара през 2018 година. Това е още един пример за корпоративна социална отговорност. Практиката показва, че е изключително печеливша както за работниците, така и за самата компания:

„Около 9% от компаниите по света вече предлагат такива договорености. У нас предимно чуждестранните компании развиват корпоративна социална отговорност. България е разработила Стратегия за корпоративна социална отговорност 2019 – 2023 година, а добрите практики са представени на сайта на Министерството на труда и социалната политика.“

Радио Варна;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук