Начало Доктор.бг Професор-имунолог предупреди българите: Спрете да се тъпчете със стимулатори, ефектът е обратен

Професор-имунолог предупреди българите: Спрете да се тъпчете със стимулатори, ефектът е обратен

210
0

Някои хранителни добавки вместо да помогнат, отключват други процеси. Моят съвет е да не се вземат добавки и имуномодулатари. По-добре нищо да не се взема в този момент на COVID, за да няма проблем с лекарствата. Това посъветва д-р Елисавета Наумова за да не допускаме грешки в опит да се предпазим от вируси.

Колективният имунитет се получава, когато има ваксина срещу дадено заболяване. Над 80% от населението е ваксинирано се създава такъв. Няма данни това да се случи при спонтанно преболедуване, подчерта имунологът. Това заяви националният консултант по клинична имунология проф. Елисавета Наумова пред bTV.

„Когато говорим за имунната система не трябва да се сещаме само тогава, когато има проблем или пандемия, а да мислим за нея през целия си съзнателен живот. Трябва да си направим изследване на имунитета, тъй като той се променя. Има различни белези, които могат да ни насочат да потърсим помощ“, подчерта тя.

Имунната система е заложена в нашия организъм, за да ни предпазва от външни опасности. Трябва да се внимава да не се отиде в другата крайност, когато имунната система започва да се бори срещу собствения ни организъм, обясни експертът.

„Имуномодулаторите са малко на брой. Те трябва да се прилагат само от специалисти и когато има дефицит в звената на имунната система. Ако се пият без да има нужда е по-скоро вредно, отколкото полезно. Ако не познаваме имунната система не можем да кажем дали имунната система е нестабилна или има нужда от допълнително подсилване.“, подчерта проф. Елисавета Наумова.

На въпрос дали паниката може да срине имунитета ни, проф. Наумова заяви: „Стресът и депресията понижават имунитета ни“. Тя допълни, че при предразположените хора могат да се отключат опасни заболявания.

„Имунитетът има няколко звена. При вроденият имунитет той започва да се бори с външния патоген и нещата спират, без да се развива. Има теза, че хората, позитивни на COVID-19, но нямат антитела, могат отново да се заразят. Следващата стъпка е активирането на адаптивния имунитет. Срещу вирусите водещ е Т-клетъчният имунитет. Най-добър отговор има към 14-ия ден. Такъв отговор се получава и ако човек се е срещал и с други коронавируси. Имунният отговор може да продължи 5-6 месеца. Т.е. колкото повече сме срещали коронавируси през годините толкова по-добре реагират телата ни на COVID-19“, обясни тя.

burgasinfo.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук