Начало Вяра.бг 10 ноември: Св. апли Ераст, Олипм и Родион. Преп. Арсений Кападокийски.

10 ноември: Св. апли Ераст, Олипм и Родион. Преп. Арсений Кападокийски.

230
0

В памет на светите апостоли Олимп, Родион, Сосипатър, Ераст и Куарт

Св. апостол Родион от 70-те апостоли. Руска икона. Източник: days.ru

Тези светии принадлежат към лика на седемдесетте Христови апостоли. От тях Олимп, или – Олимпан, за когото свети апостол Павел споменава в Посланието си до римляните (Рим. 16:15), отишъл със свети апостол Петър в Рим и там – по заповед на римския император Нерон бил посечен с меч в същия ден, в който бил разпнат свети апостол Петър.

Също и апостол Родион, или Иродион, който бил сродник на светия първовърховен апостол Павел (Рим. 16:11) и проповядвал словото Божие в Патра, където бил и епископ, съпровождал свети апостол Петър в Рим и в деня на неговото разпятие бил обезглавен.

Свети апостол Сосипатър бил родом от Ахаия и също бил сродник на апостол Павел, за което споменава сам апостол Павел в Посланието си до римляните (Рим. 16:11). Заедно със свети апостол Иасон той бил ученик на свети апостол Павел и пътешествал, проповядвайки Евангелието. След това бил епископ на Иконийската църква и починал в мир в дълбока старост.

Подобно на него, починал мирно в Господа и свети апостол Ераст, за когото също споменава свети апостол Павел в Посланието до римляните (Рим. 16:23). Свети апостол Ераст бил дякон и пазител на имуществото на Иерусалимската църква, а след това – епископ в Панеада.

Свети апостол Куарт, или Кварт, също споменат от свети апостол Павел (Рим. 16:23), пострадал много за своето благочестие, обърнал много гърци в Христовата вяра и мирно починал като епископ на град Берит.

Сега всички тези свети апостоли предстоят пред Божия престол във вечно веселие, като приемат от Бога наградата ча многобройните си подвизи и трудове.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите („Четьи-Минеи“) на св. Димитрий Ростовски

Свети Арсений Кападокийски

Свети Арсений Кападокийски се родил село Фараса в Кападокия (М.Азия) около 1840 г., като при свето кръщение са нарекли момчето Теодор. Той се лишил от родителите си – Елефтерий и Варвара, в ранна възраст. Получил образование в семинарията в Смирна (Измир). На 26 години той приел монашески постриг в манастира св. Йоан Предтеча в Зинджи-Дере в Кесария (Турция). Там бил ръкоположен като дякон и отправен от митрополит Паисий ІІ във Фараса да обучава децата на грамотност по църковните книги.През 1870 г. Арсений Кападокийски бил ръкоположен за свещеник и възведен в сан архимандрит. Той извършил пет поклоннически пътувания до Светите земи и затова са го нарекли Хаджи-ефенди. Пастирската дейност на свети Арсений продължила във Фараса 55 години. Той наставлявал и утвърждавал във вярата жителите на гръцкия анклав, които постоянно се намирали под заплахата от унищожение.Св. Арсений водел строг подвижнически живот и получил от Господа дар на прозорливост и изцеление. По неговата молитва, която по думите на очевидци „можела камък да пробие”, се излекували глухи, слепи, парализирани и бесновати. Не само гърците, но и турците считали Арсений Кападокийски за свят, тъй като и сред мюсюлманите той извършвал чудеса и лекувал болни. Патриарсите Цариградски и Йерусалимски искали да направят св. Арсений епископ, но той всеки път отказвал.Той предвиждал бъдещи изпитания, войни и изхода от родната земя. През 1924 г. при преселението на малоазийските гърци той съпровождал своето паство и починал 40 дни след пребиваването в Гърция, на остров Корфу. Мощите на св. Арсений били преместени първоначално в г. Конница, а после в манастира св. Йоан Богослов в Суроти (близо до Солун). Многочислените посмъртни чудеса на св. Арсений Кападокийски го привели към неговото прославяне в лика на светиите през 1986 г.Паметта на преподобния св. Арсений Кападокийски се чества на 10 ноември.

pravoslavieto.com; svgeorgi.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук