Начало образование.бг Елица Великова: Добре е да има разговор с децата за кризисната ситуация

Елица Великова: Добре е да има разговор с децата за кризисната ситуация

214
0

Дали намираме време да помислим за това как децата ни преживяват този кризисен за света период? Психолозите винаги твърдят, че най-доброто, което можем да направим за децата, е да им казваме истината или най-близката възможна нейна версия. Елица Великова е психоложка, арттерапевтка и преподавателка, от няколко години в София работи нейният „Институт за терапия и експресивно изкуство“.

„Винаги е добре да има разговор с децата – казва тя – дори възрастният да не знае точно как да обясни ситуацията, може да каже как се чувства. Децата са по-тревожни, ако има теми, които се заобикалят.“

Според нея от особена важност е езикът ни да не включва стигма, този, който е болен, да не става „лош“, да говорим за безопасност, а не за опасност.

„С тийнейджърите вече може да се говори като с възрастни. Добре е обаче родителят да контролира каналите на информация в дома.“

Като полезни техники от арттерапията тя предлага рисуването – „много естествен начин на разтоварване и също контейнер за чувства, да експериментираме, да играем, заедно с детето си, да се получи диалог на чувствата“.

Радио Христо Ботев;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук