Начало Култура.бг Традиции.бг Руми Белева претворява символите на шевица в стилизирани женски фигури

Руми Белева претворява символите на шевица в стилизирани женски фигури

316
0

Стилизирани женски фигури, правени от естествени материали, оформени и рамкирани като картини – това са Вардарките на Руми Белева, филолог по образование, естет по душа, чийто усет към красивото я мотивира да възражда по нов начин изкуството от младостта на нашите баби. В техните ракли Руми Белева открива идеите.

Вардарки идва от глагола вардя или пазя затова Руми нарича своите Вардарки духовни пазителки на онази потребност от красота, която българката е влагала във всяко ръкоделие – везана дреха и наниз.

„Аз съм израснала сред баби и лели, които бродират, които плетат дантели и го нося в себе си. Настъпи момента, в който реших, че трябва да се отдаде почит на корените и според мен нашето общуване с корена става точно чрез тези бродерии, дантели, които нашите майки и баби са правили.

Руми Белева представи Вардарки на едно от изложенията за авторки продукти в столицата. Снимки Авторът

Неслучайно съм ги нарекла Вардарки – името го свързвам с един глагол от западните диалекти, който е с много нюанси. Вардя означава пазя – пазя като предпазвам и пазя като съхранявам“, каза Руми Белева.

В българската шевица има много символика, допълни Руми Белева. Тя започнала да прави стилизирани женски фигури  преди 2 години.

„С много интересни хора се срещам и много интересни изводи човек може да си направи, защото се оказва, че в различните региони срещаме едни и същи елементи на шевицата, в същото време с различни цветови комбинации, които ги правят уникални. Българката е имала вроден рефлекс за миксирането на цветовете, за стил, за изящество„, подчерта Белева.

Много от хората, с които се среща Руми Белева, с радост ѝ подаряват дантели и шевици, защото тя им вдъхва нов живот.

те са разработени в четири тематични линии.

„Първата съм кръстила „ангели“ – тях ги изработвам предимно от дантели, плетени на една кука или на 5 игли. Налага се някои от тях да бъдат реставрирани, защото си носят следите на времето и аз ги багря с куркума, с каркаде, с червено цвекло, с чай. Другата, втората ми линия, съм ги кръстила „плитки“, защото използвам за косите им естествена вълна, всички са с дълги коси, с дълги плитки. Дългата коса е признак на мъдрост и на женственост. Третата ми серия съм ги кръстила „севастократорки“. Те си имат прототип – това е фреската от Боянската църква на севастократор Калоян и съпругата му Десислава и затова съм ги направила по-пищни, с по-богата украса. На последната ми изложба представих най-новата ми линия, които се казват „калиманки- кръстници“, каза още Белева.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук