Начало Новини.бг Взрив на химикали за дезинфекция е причинил пожарът в Катуница

Взрив на химикали за дезинфекция е причинил пожарът в Катуница

180
0

Взрив на химикали за дезинфекция е причинил огромния пожар, който избухна вчера във фабриката за преработка на череши в Катуница. Това съобщиха от МВР пред NOVA.

Огромен пожар във фабрика в Катуница

Замърсяване на въздуха в селото и околните населени след стихията няма, сочат първоначалните данни от мобилната лаборатория на екоинспекцията.

Огънят, който бушува часове наред,  изпепели два камиона, складът за готовата продукция, хладилното хале и над 1000 пластмасови бидони за съхранение на готова продукция

Седем семейства останаха без дом след пожар в Разлог

„Щетите са големи. Изгоряла е хладилната база. Това е почти нова хладилна база, скоро построена по съвременна технология. Големи са щетите”, обясни Илияна Аврамова- началник „Охрана на труда“ във фабриката.

Съдбата на 350 работници, които се трудят във фабриката остава неясна.

„Хората са притеснени не толкова за здравето си, колкото за това, че могат да изгубят работата, която имат във фабриката. Има семейства, които работят – и съпругът, и съпругата са вътре и има семейства с по един- два кредита. Тежко е!”, смята кмет на с. Катуница Красимир Юруков.

Полицай остана на улицата, след като къщата му изгоря

Семействата от близките до фабриката къщи, които вчера бяха евакуирани, вече са по домовете си. За Марта и двете й деца нощта е била изпълнена с притеснение.

Според разследващите пожарът е започнал при товаро-разтоварна дейност на варели, пълни с химически вещества.

„При разтоварването е имало варели със сух хипохлорид, който се ползва в производствената база и в резултат на този взрив се появява огън, който обхваща и се разпростира като пожар в помещение-складово помещение”, обясни Анелия Влахкинова – старши експерт в РД ПБЗНС- Пловдив.

Къща изгоря в карнобатско село, пострада пожарникар

Разследващите вече иззеха записите от охранителните камери във фабриката. Междувременно прокуратурата влезе във фабриката, за да разследва причините за пожара. Две са основните версии- техническа неизправност или човешка небрежност.

От горенето на полиетиленовите бидони, варели и гуми – до 2 часа през нощта във въздуха на селото е имало завишени нива на фини прахови частици. Днес вече всичко е в нормата. И днес училището и детската градина в Катуница останаха затворени.

Вести;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук