Начало Новини.бг С церемония в Софийската синагога ще бъде отбелязана годишнина от Кристалната нощ

С церемония в Софийската синагога ще бъде отбелязана годишнина от Кристалната нощ

190
0

С церемония в Софийската синагога ще бъде отбелязана 82-годишнината от Кристалната нощ – антиеврейският погром, който поставя началото на Холокоста в Европа и избиването на близо шест милиона евреи. Възпоменателното събитие се организира от организацията на евреите в България „Шалом“ и посолството на Германия в София.

В нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 г. в Германия и Австрия са разграбени и опожарени стотици синагоги и еврейски магазини. Десетки хиляди евреи са арестувани и изпратени в концентрационни лагери.

Антисемитизмът има все така силно присъствие в съвременния свят, алармира председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ доц. Александър Оскар:

„Това, което наблюдаваме днес в Европа, по света, дори в България, е една надигаща се вълна на такъв национализъм, псевдопатриотизъм, които много наподобяват на процесите в Европа в началото на 30-те години. И ние няма как да не сме разтревожени, когато виждаме, че всеки ден речта на омразата завладява нашето общество“.

От организацията на евреите отправят призива да не забравяме уроците на историята.

„Въпросът е ние, в XXI в., дали ще съумеем да се поучим от грешките на миналото и да не допуснем да се стига до такива крайности, каквито са Холокоста и Втората световна война например“, посочва Оскар.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук