Начало Култура.бг „Лешникови градини“ на Хайри Хамдан ни отваря вратите към един непознат свят

„Лешникови градини“ на Хайри Хамдан ни отваря вратите към един непознат свят

193
0

Поетичната книга „Водните лилии на паметта“ на палестинския поет, писател и преводач Хайри Хамдан, се нареди сред първите три на литературните награди „Перото“, за тази година, в категория „Поезия“. Авторът е свързал няколко десетилетия вече живота си с България и българската литература, а заслуга за отпечатването на книгите му има бургаско издателство. За високото признание Хайри Хамдан споделя:

 „Това много ме зарадва, тъй като тази година участваха много добри автори и много книги. Аз съм много благодарен и на журито и на всички, които дадоха това доверие и тази чест да съм между най-добрите поети в България. Означава много за мен, наистина, защото може би аз съм единственият творец, който бих казал, че българският не ми е майчин, но въпреки това любовта към езика ми даде тези сили и това море от метафори, което се намира и може да се чете в тази стихосбирка“

Творческият  път На Хайри Хамдан започва от средата на 80-те години на XX век. През дългата си кариера, той е създал редица оригинални произведения на български и на арабски език, както в областта на поезията, така и на прозата.  Той е може би най-активният преводачи на съвременна българска литература на арабски език, съставител е на няколко антологии на български поети и писатели, издадени в арабския свят. Носител е на международни награди в Египет и Палестина. Самият той споделя, че живее между два свята – Изтока и Запада. А новият му роман „Лешникови градини“ отваря вратите към един непознат свят и една различна чувствителност.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук