Начало Култура.бг Остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ в Созопол става остров на изкуствата

Остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ в Созопол става остров на изкуствата

353
0

До шест месеца трябва да бъде готов проектът за превръщането на остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ в Созопол в остров на изкуствата. Това каза в морския град министърът на културата Боил Банов, след срещата си с представители на Френската агенция за музеите и дипломати от Франция и Обединените арабски емирства.

Идеята е остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ да стане музей, притегателен център, европейски и световен, в който да има музей на археологията, както и съвременно изкуство, в рамките на уникалната архитектура на военноморското училище и казармите там, каза министърът на културата Боил Банов и допълни.

„Мисля, че това ще бъде третият обект, след Лувъра в Париж и Лувъра в Абу Даби, уникален световен обект“.

Идеята не е нова, но за първи път дойдоха хората, с които започваме пряката работа по проекта, посочи и още министър Банов. Това е структурата на Франция, която изгради Лувъра в Абу Даби. Посланикът на Франция у нас Флоранс Робин допълни.

„Ние сме в процес на създаване на договор за сътрудничеството между Лувъра в Париж и съответно министерството на културата“.

Все още не се знае колко ще струва реализацията на самия проект, но финансирането ще бъде разпределено между отделните страни, стана ясно още след срещата.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук