Начало Култура.бг Паметна плоча на Николай Гяуров откриха в Модена

Паметна плоча на Николай Гяуров откриха в Модена

155
0

Генералното консулство на Република България в Милано постави паметна плоча на големия български оперен певец Николай Гяуров на ул. „Kарло Голдони“ 2, срещу паметникa на Лучано Павароти, до общинския театър „Павароти“ в Модена, научи ДУМА от организаторите на събитието.

Монументът бе открит от посланика на България в Италия Тодор Стоянов, кмета на община Модена Джан Карло Муцарели, представители на институции и на музикалния свят. Проектът за поставянето на плочата на Николай Гяуров бе с продължителност повече от шест месеца и завърши с успех, въпреки тежките времена, в които се намира в момента Италия. Николай Гяуров е построил забележителен културен мост между България и Италия, откривал e шест пъти сезона на „Ла Скала“ в Милано, оставяйки дълбока следа в света на операта. Поставянето на плоча в негова чест в сърцето на Модена е важен момент за културните отношения между двете държави и повод за гордост за всеки българин, се посочва в информацията.

Монументът е изграден по идея на генералния консул на България в Милано Таня Димитрова и е дело на скулптора Петко Йорданов. 

Дума;Род БГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук