Начало образование.бг Студентите медици са се увеличили двойно

Студентите медици са се увеличили двойно

275
0

В последните 7 години броят на студентите медици у нас се е удвоил от 6000 до около 12 500 тази година, като 56% от обучаващите се за медицина са чужденци, но и българските студенти са се увеличили с 14%. Това показва десетото издание на рейтинговата система на вузовете – за 2020 г., което бе представено вчера. Общо в Медицина, Стоматология, Фармация, Здравни грижи и Обществено здраве през 2020 г. студентите са 28 000, съобщи Георги Стойчев от консорциума, който изготвя рейтингите с финансиране от оперативната програма на МОН за наука и образование. 

Направлението Здравни грижи, подготвящо и медицински сестри, вече е включено към приоритетните направления, обясни министър Красимир Вълчев. В близко време МОН ще предложи държавата да плаща обучението на студент медик, който сключи договор да работи в конкретно лечебно заведение след завършването си. 

Общият брой на студентите от 2013 г. насам е намалял с 18%. Рязък спад има в Икономика (41%) и Администрация и управление (45%), които доскоро бяха най-атрактивни, а работа за завършилите нямаше. Икономиката продължава да е на първо място по брой студенти, но на второ място вече е направлението Педагогика. Ръст на студентите има в Медицина (108%), Военно дело (59%), Стоматология (52%), Педагогика (42%), Национална сигурност (38%), Здравни грижи (37%), Театрално и филмово изкуство (35%) и др. Правото за пръв път отпада от петте най-масови досега направления.  

Първенец сред вузовете е отново СУ – с първо място в 23 професионални направления. В частни вузове се обучават 13% от студентите у нас, над 69% от тях са в Театрално и филмово изкуство. За 7 години научната продукция на вузовете ни, видима в света, е нараснала двойно. 

Безработните сред завършилите висшисти в последните 5 години са се увеличили с 2,8%, но данните са от февруари и не отчитат кризата заради коронавируса, обясни Стойчев. Най-слабо по специалността си се реализират завършилите Туризъм (21%). От 7 на 5% са спаднали заминаващите да учат в чужбина, допълни Вълчев. 

Най-високи средни доходи имат завършилите Информатика и компютърни науки, Математика, Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, Металургия и Комуникационна и компютърна техника. 

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук