Начало Култура.бг „Биенале на илюстрацията“ се открива на 17 ноември

„Биенале на илюстрацията“ се открива на 17 ноември

180
0

На 17 ноември се открива „Биенале на илюстрацията“ в зала триъгълна кула „Сердика“, филиал на Регионалния исторически музей в София. Биеналето ще продължи до средата на януари 2021. Експозицията е разделена на две категории – реализирани и нереализирани творби.

„Тези, които са влезли във формата на книжно тяло, повечето от тях ще ги видим и като реални книги експонирани заедно с оригиналните илюстрации. По този начин посетителите на самата изложба ще могат да видят развитието на една картина, която стои закачена на стената като кавалетно произведение на изкуството и как изглежда, когато влезе в книжното тяло на една книга“, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Милена Радева, която има над 100 илюстрации на книги.

Тази година са се включили 231 художници, които са представили 622 творби, което е два пъти повече от първото издание. Поканата за участие е отворена за всички български илюстратори в целия сват

„Имаме участници от Англия, от Италия, от Франция, от Испания, от Ирландия, от Япония. Имаме един български илюстратор, който живее там и работи от доста години“, допълни Радева.

Това е второто издание на „Биенале на илюстрацията“. 

„Първата подобна изложба е представена през 1966 година. Тя има лек фалстарт от организационна гледна точка и за нея не се знае много. Аз съм се постара да пусна няколко публикации за тези първи изложби на сайта на биеналето“ , подчерта Милена Радева.

Според нея това е една препратка към миналото, която се опитваме да направим. 

Милена Радева  е  художник – илюстратор. Дълги години работи за чужди автори и издатели извън страната, завършила е магистърска степен в специалност „Книга  и печатна графика“ в Националната художествена академия. През 2017 година защитава своя дисертационен труд „Българска художествена илюстрация от началото на 40-те до края на 80-те години на 20-ти век – тенденции и явления“.

„Аз винаги съм казвала, че най-важното нещо, което трябва един илюстратор да знае и да има предвид е текста, който работи“.

Милена Радева е създател на сайта „Българска илюстрация“.

„Основният сайт, който е с българска илюстрация, беше създаден, когато завърших дисертационната си работа. През пролетта на 2017 година“. 

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук