Начало Новини.бг Имаме още три дни да се разберем с България, предупреди Скопие

Имаме още три дни да се разберем с България, предупреди Скопие

187
0

България и Северна Македония имат още три дни, за да намерят решение и да се отблокира процесът за започване на преговори на Скопие с Европейския съюз. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи, информира БНР, позовавайки се на местни медии.

На 17 ноември е планирана видеоконференция на външните министри на страните членки на ЕС, на която ще се реши дали Северна Македония да започне преговори с Брюксел.

„Позициите на България са много ясно изразени в тяхната рамка, която е приета от правителството и парламента. През последните дни водихме интензивни преговори и постигнахме споразумение по 7-8 въпроса, които бяха чувствителни за всяка от страните. Не мога да кажа дали това е достатъчно. Ще работим още два-три дни за деблокиране на този процес„, отбеляза Османи.

В същото време лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви на пресконференция, че ще стисне ръката на министрите, ако правителството постигне решение с България, като защити македонския език и неговата история, без да се откаже от македонското малцинство в България и в което окупаторите няма да бъдат наричани администратори. Според Мицкоски, ако правителството в Скопие не защити националните интереси, народът ще се вдигне на бунт.

По-рано днес бившият премиер Иван Костов коментира, че примитивият национализъм на ВМРО няма да реши казуса с Македония.

Вчера Каракачанов заяви пред парламента, че няма да дадем съгласие за започване на преговори на Македония с ЕС, ако не бъдат изпълнени някои условия.

news.bg;rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук