Начало Доктор.бг „Обичам живота си“ – кампания с грижа за сърцето

„Обичам живота си“ – кампания с грижа за сърцето

181
0

До 19 ноември в шест областни града в страната се провежда информационна кампания, насочена към грижата за сърцето. Целта на инициативата е всеки, който желае, да провери своя сърдечно-съдов риск и доколко е застрашен от настъпване на инфаркт или инсулт.

По данни на Световната здравна организация всяка година от различни сърдечно-съдови заболявания умират около 17 млн. души в глобален мащаб.

Кампанията под наслов „Обичам живота си“ се провежда в диагностично-консултативни медицински центрове в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Бургас.

Ключова за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания е промяната в начина на живот, казва кардиологът д-р Саркис Калустян от столичната болница „Св. Анна“:

„Тютюнопушенето – всички пушачи биха могли да ги спрат или да ги намалят до минимум, да има добър контрол над артериалното налягане, повишените нива на холестерола. Всички пациенти, които имат повишени нива на кръвната захар, да бъдат консултирани с ендокринолог, повишена физическа активност, намаляване на стреса, доколкото е възможно“.

В понеделник специалистите оценяват сърдечно-съдовия риск в три ДКЦ в София и Стара Загора. Консултациите са без предварително записване.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук