Начало Култура.бг Първи концерт „Виенска класика“ в Опера Пловдив

Първи концерт „Виенска класика“ в Опера Пловдив

207
0

Опера Пловдив  представя предпразнично  оперно-симфоничен цикъл от общо четири концерта „Виенска Класика“, включващи едни от най-известните произведения на Моцарт и Хайдн, както и бутикова програма с предколедната музикална традиция на Виена. 

 Програмата за цикъла с творби на двамата виенски класици е обединена от темата „Опасни връзки“. За нея  музикалният драматург Драгомир Йосифов предлага обединителното мото  „Защо „опасни връзки“?  С кореспондевнция към  епистоларния роман на генерал дьо Лаклои  към едноименен филм от 1988 с Джон Малкович и Глен Клоуз.

 „Опасни връзки“ е метафора – и не съвсем; закачка – и не точно. Шодерло дьо Лакло и двамата виенски класици живеят и работят по едно време. Описват една епоха – и сантиментална, и опасна; и тревожна и безгрижна. Късният ХVIII век в сладко-ужасният му залез. Диригент на първия  концерт тази събота в  Дома на културата  от 18ч. е Григор Паликаров. 

Концертът ще започне със  Симфония №6   „Утро“ от Хайдн, която той пише в двореца Естерхази , в който преминават почти 30 години от живота му  като капелмайстор.

Ще бъде изпълнена и Симфония №39 в ми бемол мажор от  Моцарт, която е по-близка по звучене до „Ероика“ на Бетовен, без  присъщото изящество на  музиката на Моцарт в дргуги творби, казва маестро Паликаров. 

 Включени са и арии и ансамбли из операта „Така правят всички“ .

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук