Начало Култура.бг „Glass art 12.12” – самостоятелна изложба на Екатерина Гецова (Снимки)

„Glass art 12.12” – самостоятелна изложба на Екатерина Гецова (Снимки)

181
0

Какво е 12.12.? Не, не е дванадесети декември, нито статистика, 12.12 е тайният код на предстоящото интригуващо културно събитие в София – изложба на Екатерина Гецова „Glass art 12.12”. Самостоятелна изложба на Екатерина Гецова „Glass art 12.12” , която не трябва да пропускате. Числата разкриват датата на изложбата – 12 ноември, 2020 г. , адреса – София, ул. „Врабча” 12 Б и номера на поредната самостоятелна изложба на авторката – дванадесета.

Катя Гецова е сред най-активните и последователни автори, отдадени на изкуството на стъклото, който оказва значително влияние върху начина на възприемане на този материал като художествена форма. Завършва специалност „Стъкло” в Прага при прочутия проф. Либенски. Наред с многобройните ѝ общи и самостоятелни изложби, участия и награди в и извън България, тя е съосновател на знаковата галерия за съвременно изкуство „Аросита“ и организатор на международния фестивал на стъклото, провеждан в София и Велико Търново между 2010 и 2016 година.

В последните години Катя Гецова се фокусира върху малката пластика, конструирана от матово и прозрачно, цветно и рисувано стъкло, съчетано с дърво и метал. Изследвайки оптичните възможности и взаимодействието на стъклото с често необработената дървена повърхност, тя довършва органичната материя, поставяйки я в нов контекст и същевременно противопоставя свойствата на двата материала, суров и шлифован – гладкост и абразивност, плътност и прозирност. Единият поглъща, другият отразява светлината. Ефектът е  поразяващ, Катя Гецова създава хипнотизиращи скулптури с безброй нюанси, променящи се според интензивността на светлината и гледната точка на зрителя в симбиоза със заобикалящата среда.

Геометричните форми на полирания до съвършенство оптичен кристал пречупват неузнаваемо постамента и отраженията на околната среда, генерирайки симфония от редуващи се светли и тъмни сегменти, остри и меки оттенъци, и проблясъци, аморфни и фиксирани изображения.

Преминала през различни периоди и творчески етапи, Катя Гецова овладява и трансформира този богат, но капризен и деликатен материал – стъклото, навлизайки в сферата на дизайна, витража, архитектурно-декоративни, монументални решения, „живописта” върху стъкло, скулптурата и инсталацията. В изкуството ѝ границите между тях се сливат. От т.нар. „утилитарен предмет“ до концептуалното осмисляне на материала, чрез собствен  пластичен език, Катя Гецова надхвърля формулировките и определенията, касаещи видове и стилове в изкуството. Творбите ѝ изненадват и провокират, задават въпроси, забавляват и радват… Те съдържат нещо от мистиката на изначалните форми, застинали в зародиша на сътворението, съхранили движението в статиката.

Изложбата продължава до 30 ноември 2020 г.

Снимки: Ани Петрова

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук