Начало Новини.бг Корнелия Нинова: Да отворят държавния резерв заради недостига на лекарства

Корнелия Нинова: Да отворят държавния резерв заради недостига на лекарства

178
0

Отворете държавния резерв и освободете необходимите количества от липсващи медикаменти за аптечната мрежа, препоръчва на управляващите председателят на БСП Корнелия Нинова. Според нея така всеки ще има достъп до необходимото лекарство, а в психологически план ще бъдат избегнати паниката и презапасяването. „В социално-икономически аспект ще се предотврати евентуално покачване на цените поради повишеното търсене. Такова поскъпване ще бъде непосилно за джоба на хиляди българи. И не на последно място, ще се избегне евентуална спекула с липсващи лекарства“, подчерта Нинова.

Българският лекарски съюз препоръча в най-кратки срокове да бъдат направени нормативни промени, които да регламентират осигуряването на 24-часов достъп до фармацевтични услуги. БЛС иска лекарствата без рецепта да се продават в търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа. В момента денонощните аптеки в България са около 30, т.е. около 1% от всички действащи аптеки в страната, а в цели области като Видин, Враца, Разград, Смолян, Търговище няма нито една денонощна. От БЛС припомнят, че в 90% от случаите в началните стадии на КОВИД-19 не се налага вземането на лекарства с рецепта. 

Недостиг на лекарства има, не бива да го отричаме, категорична е председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. По думите й това е нормално явление в момент като този, но трябва да се управлява адекватно. Според нея за дефицита са възможни три хипотези: някои търговци на едро да изнасят лекарства поради интерес от ценовата разлика, липса на система, която да следи наличностите в мрежата, повишеното потребление поради епидемичната ситуация. В момента няма заповед за ограничаване на износа, подчерта Сербезова. 

Да се разреши за времето на извънредната епидемична обстановка и достатъчен период след това спешен внос на лекарства от дистрибуторите при определени условия, предлага Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, цитирана от „Здраве.нет“. Тя е категорична, че законови промени могат да предотвратят недостига на лекарства.

Въпреки непрестанните сигнали за липса на нискомолекулни хепарини, ползвани от бременни, на антибиотици и други лекарства, премиерът Бойко Борисов заяви в петък, че „недостиг на лекарства няма, има презапасяване“. 

Върховната административна прокуратура започва спешна проверка по сигналите за недостиг на определени лекарства в аптеките 2 дни, след като здравният министър Костадин Ангелов гарантира, че няма недостиг на медикаменти, използвани при лечението на КОВИД-19.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук