Начало Култура.бг Мария Колева: Космично е да изпълняваш любимите песни на Васил Левски

Мария Колева: Космично е да изпълняваш любимите песни на Васил Левски

207
0

Тази седмица, на 13 ноември, тракийската певица Мария Колева от карловското село Васил Левски навърши 60 години. За своя дългогодишен принос в утвърждаването и популяризирането на българската музикална култура у нас и по света тя получи паметния знак на община Карлово и поздравителен адрес от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов.

Мария Колева е наследник на семейна музикална традиция с корени от подбалканските села Васил Левски и Каравелово – селища с богати традиции в Карловския край. Първите песни учи от майка си – самобитна певица, носител на средногорския певчески стил. „Тя пееше, аз повтарях след нея, записвах текстовете – така разучавах песните, разказва Мария.

„Нося белезите и стилистиката на майчиното пеене. Все още усещам стила й при звукоизвличането, отделни фрази и т.н. До ден днешен не преминах в същинския тракийски стил, средногорският остана белег на моето пеене“, казва тя.

Възпитаник е на музикалното училище в Котел, където има щастието да бъде сред първите ученички на голямата Вълкана Стоянова.

В музикалното си развитие певицата усвоява различни певчески маниери, необходимост за един многопластов певец с богата изпълнителска практика. Мария Колева е сред основателите на формация „Балкански гласове” и квартет „Аврена” – първия през 90-те години, който експериментира с етномотиви, джаз елементи и алеаторика. Нейни песни присъстват в музикалните поредици „Ключът към тайнството“, „Звуковите икони на България” и албумите на Оркестъра за народна музика на БНР под диригентството на Христофор Раданов. Специално за нея Раданов създава авторската песен „Не ме задявай лудо”, включена в албума „20 години заедно”.

Съвместно с Теодосий Спасов записва хороводни песни с електронни аранжименти, а безмензурната „Иван на Донка думаше” – в традиционен стил (глас и кавал).

Акцент в творчеството на певицата е издирването и записването на песни, изпълнявани от Васил Левски. Нейните участия по време на традиционните чествания в Карлово винаги вълнуват публиката. За този емoционален момент Мария споделя: Изпълнявам любимите песни на Левски с огромно удоволствие в родната му къща, пред паметника, на концерти. Това е спомен за цял живот. Да застанеш пред неговия образ в родния му град и да изпълниш песни, които той самият е изпълнявал – усещането е космично. И може би е добре да се замислим, че всички големи личности в нашата история са били свързани с българския корен, с песента“.

Нейните вокални интерпретации присъстват в музикалните филми на БНТ „Копнения” и „Песните на Левски” (реж. Д. Шарков). Мария е посветена и на педагогическа работа. Всичките възпитаници са успешно реализирани музиканти у нас и в чужбина. В момента е асистент по вокална работа към катедра „Сценична реч“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук