Начало Uncategorized Полицаите възмутени, че ги противопоставят на децата

Полицаите възмутени, че ги противопоставят на децата

195
0

ГЕРБ се отказваха от надбавките за всички подрастващи, уж заради заплати на униформени и медици

Непостоянството в заповедите на управляващите доведе до хаос пред магазини и аптеки. Възрастните вече могат да пазаруват през целия ден, но младите имат забрана за времето между 13,30 и 16,30 ч. В аптеките има два „зелени коридора“, в които не се допускат лица под 65 години – от 8 до 10 ч. и от 13,30 до 16,30 часа ГЕРБ демонстрираха политическото си безсилие, като за пореден път разиграха любимия си сценарий „Разделяй и владей“. Този път противопоставиха децата и медиците и служителите на реда. В петък стана ясно, че догодина детски надбавки няма да има за всички деца, а причина за отмятането се оказаха възнагражденията на хората на първа линия в борбата с КОВИД-19.

В гневна позиция вчера Синдикалната федерация на служителите в МВР(СФСМВР) обяви отмятането като безогледно. Синдикатът се възмути, че управляващите дълго ги забравили като работещи на първа линия в пандемията и след протестите им, а сега отнемат „минимална социална придобивка“ на децата, за да бъдат увеличени възнагражденията на служители на МВР. „Ние, като представители на служителите в МВР, не сме съгласни в това противопоставяне да бъдат въвлечени и медицинските работници, които в момента правят и невъзможното на работното си място, за да лекуват българските граждани“, пишат от СФСМВР и настояват за незабавно извинение от вносителите на текста. Синдикалистите предлагат на депутатите, предложили текста, да напуснат Народното събрание. 

ГЕРБ неочаквано внесоха промени преди второто четене на Бюджет 2021, с които се отказват от идеята за семейни помощи за всички 1 250 000 деца за догодина. Последният текст връща доходния критерий. От 40 на 50 лв. се увеличават парите за едно дете, от 90 на 110 лв. за две, от 135 на 165 лв. за три, а за четири деца – от 145 на 185 лв. За всяко следващо дете сумата расте с 20 лв.

Спестените над 205 млн. лв. щели да отидат за обещаното увеличение на заплатите в МВР и добавки към заплатите на лекарите. ГЕРБ предприеха промяната след многобройни критики от експерти, че парите „на калпак“ са проява на фалшива справедливост. Председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова аргументираха новото си предложение с това, че много родители са приели за обидно да получават надбавки, щом разполагат с добри доходи. По данни на МФ през 2020 г. надбавки получават около 570 000 деца, а разширяването на помощта за още около 680 000 деца щеше да струва допълнително на бюджета 390 млн. лв.

Коалиционните партньори от ВМРО се вбесиха на гербаджийските мотиви за оттегляне на предложението. Според тях противопоставянето на семействата с деца и лекарите и полицаите е контрапродуктивно и напълно ненужно на фона на обострящата се пандемия.

Дума;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук