Начало Култура.бг Иван Газдов и неговите „Черни докосвания“ в галерия „Сан Стефано“

Иван Газдов и неговите „Черни докосвания“ в галерия „Сан Стефано“

192
0

„Черни докосвания” се нарича най-новата изложба на „непознатия“ и неопознаваем Газдов. Тя е по повод 75-годишния юбилей на проф. Иван Газдов и е разположена в галерия „Сан Стефано“.

„В 33-годишната история на стила Графикатура цикълът „Черни докосвания” е съвсем различен. За мен неговата поява беше разтърсващо преживяване. Съвършеното многостепенно импровизиране на черно-белите натрупвания, появявали се през годините, достигна своеобразен пик, експромтно разграждане на черното, на неговото превръщане във визуален микс (без да се навлиза в нюансирането чрез сивия тонален спектър)…“ – казва проф. Газдов за настоящата експозиция. 

„…От гледна точка на истинското изкуство, която е моя единствена гледна точка, цикълът „Черни докосвания“ е най-великият. Моята слабост. Своеобразната „черна овца” в цялото черно стадо от цялата 16-цикълна история на стила Графикатура с около 400 работи.

Другите цикли в тази изложба, ръчно отпечатани от мен, офортите „Гротески” и „Гънки и контури” (също непоказвани досега), са едни носталгични спомени от годините на младостта, когато току-що напъпилите пипалца на зараждащата се графичност изплуваха съвсем невинни и никой не предполагаше, особено аз, докъде може да стигнат, като се превърнат в коренчета на нещо лично и ново.“

Иван Едуард Газдов е български художник, професор и бивш ректор в Националната художествена академия. Работи основно в областта на графиката, плаката, илюстрацията, карикатурата и рекламата. Като свой личен творчески почерк определя графикатурата.

Изложбата може да бъде видяна до 2 декември 2020 г. в галерия „Сан Стефано“, София.

bnr.rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук