Начало Култура.бг Яна Борисова в „чудна лятна нощ“

Яна Борисова в „чудна лятна нощ“

186
0

„Пандемията и карантината в началото на годината ме върнаха към мой текст, който пиша от много време. Доста го промених, дописах го. Така историята се превърна в автобиографична“. Така писателят и драматург Яна Борисова описва първия си роман „Чудна лятна нощ“. 

„Това е романтичен роман за любовта, но и за други неща, които ме вълнуват за таланта, за вдъхновението, за чупливата душа на артист“. 

По думите ѝ тъгата е вродена в нас, българите, и я чакаме, за да се почувстваме, че плуваме в свои води: 

„Когато затвориха театрите, реших да седна да работя и да плувам в тези води“. 

В първата книга с музика са замесени Милен Кукошаров и Стефан Вълдобрев. Илюстрациите са дело на сценографът Никола Тороманов. Вдъхновител и редактор на книгата е Димитър Коцев – Шошо. За романа той пише: 

„Цялата тази среща на изкуства както в текста, така и около него, става възможна благодарение на Яна Борисова, която носи талант, по-висок дори от самата нея – да разказва, да увлича, да вълнува. Тя пише с финес за финеса, с вдъхновение за вдъхновението и с любов за любовта. Тя вярва в мимолетните емоции като във вечни истини. Обича ненужните детайли като религиозни откровения. Яна Борисова превръща лятната нощ в зимна и обратно, без да ѝ мигне окото. Тя се забавлява с нещата, които смята за най-сериозни. И съвсем насериозно се занимава с най-смешните човешки моменти. И най-важното, Яна Борисова поръсва страниците на тази книга със своя талант така, както само един аристократ умее да се парфюмира – ненатрапчиво, но толкова осезаемо. Приятно четене!“. 

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук