Начало Новини.бг Георг Георгиев за Северна Македония: Компромис за езика България няма да прави

Георг Георгиев за Северна Македония: Компромис за езика България няма да прави

164
0

Не става дума за това някой да бъде държан като заложник, а за ясно изпълнение на ангажиментите. България няма как да направи компромис с неща не само от исторически, но и от ценностен характер. В споразумението за асоцииране има клауза, че Северна Македония трябва да се придържа към Договора за добросъседство. Това коментира пред БТВ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и добави,че ние винаги сме подкрепяли евроинтеграцията на Северна Македония. 

Това обаче не можело да се случва за сметка на националните интереси на държавите членки на ЕС.

„Ние винаги сме били последователни в позицията си. Въпроси като езиковата норма е поставен още преди 2 десетилетия. Договорът е основата и за европейската, и за атлантическата интеграция. Онова, което искаме да се случи, трябва да се случи“, отбеляза той.

По думите му има повишаващо се ниво на антибългаризма в Северна Македония. А България не е давала знак, че ще направи компромиси.

Той изтъкна, че преди повече от година се е забелязало, че е спряла да действа комисията по историческите въпроси. Имало е провокации и в медиите в Северната Македония, съпътстващи с неприятни коментари и от политици. В западната ни съседка имало и „една партия“, която е антиевропейска и говори срещу България с гръмки изказвания. Същата тази поискала Каракачанов, Захариева и Андрей Ковачев да бъдат обявени за „персона нон грата“.

„Има исторически факти, които не могат да бъдат променени. Т. нар. македонски език е възникнал на базата на българския. Няма какво да коментираме“, категоричен беше Георг Георгиев.

По думите му е имало е европейски държави, които са искали да направим компромис със Северна Македония и да дадем начало на преговорите за членство в ЕС, но ние компромис не можем да направим.

Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук