Начало Хранене и здраве За здрави очи: Как да ядем морковите правилно

За здрави очи: Как да ядем морковите правилно

186
0

Не всеки знае, че простото хрупане на моркови е неефективно

С ъс сигурност много пъти сте чували, че морковите са почти най-полезният продукт за здравето на очите. Но наистина ли е така?

Помага ли зеленчукът да запазим остротата на зрението си в продължение на много години и как трябва да ядем моркови, така че да извлечем максимум полза?

Човечеството отдавна знае, че за да се поддържа здравето не само на очите, но и на целия организъм като цяло, е необходимо редовно да се попълва запасът от витамини.

В състава на морковите влизат ценни витамини: РР, Е, К, С, и от групата В, както и цяла гама от микроелементи: калий, фосфор, магнезий, кобалт, мед, цинк, никел, йод.

Морковите съдържат и етерични масла, които са изключително полезни за човешкото тяло. Най-важното обаче, заради което се ценят е каротинът, който при попадане в тялото се превръща във витамин

А. Именно неговото присъствие в организма играе най-важната роля за поддържане здравето на очите.

За да може ценният каротин да донесе очакваните ползи, е необходимо да се осигурят всички условия за максималното му усвояване от организма.

Не всеки знае, че простото хрупане на моркови е неефективно.

Каротинът се абсорбира идеално само в комбинация с мазнини. Така че, за да се повиши ефективността при консумация на моркови, трябва да ги подправите със зехтин или заквасена сметана, защото каротеноидите са мастноразтворими вещества.

Ако искате да получите още повече ползи от морковите, добавете към овкусената с растителна мазнина салата магданоз, който се слави с антиоксидантните си свойства.VESTI;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук