Начало закон и ред Съдът във Варна обяви мотивите си за присъдата на Марешки

Съдът във Варна обяви мотивите си за присъдата на Марешки

189
0

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на ВОЛЯ Веселин Марешки е осъден на 4 години „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 8000 лв. заради изнудване

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на ВОЛЯ Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор за изнудване на бизнесмен, защото е имал водеща роля в престъпната дейност.

Това става ясно от публикуваните мотиви на  Апелативен съд – Варна към присъдата, с която преди два месеца Марешки беше осъден ефективно заедно с подсъдимата с него Красимира Колева, съобщават от пресслужбата на съда.

С оглед обществената значимост на казуса и гарантирането на прозрачност, институцията резюмира част от аргументите си.

Осъдителната присъда бе произнесена в открито съдебно заседание на 14 септември. Постановеното наказание за лидера на партия ВОЛЯ беше „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и глоба в размер на 8000 лв. Красимира Колева пък бе осъдена да изтърпи 3 години и 6 месеца лишаване от свобода и да заплати глоба от 6000 лв.

Двамата бяха признати за виновни за това,

че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.

Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Красимира бе оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжен съд – Варна в останалата й част – без уважение остави гражданските искове за претърпени имуществени и неимуществени вреди.

VESTI;RodBG

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук