Начало Култура.бг Свободните артисти от Бургас искат по-ниски общински наеми

Свободните артисти от Бургас искат по-ниски общински наеми

49
0

Увеличаване на парите за съфинансиране на културни проекти, като антикризисна мярка в условията на ковид, предлагат от община Бургас. Идеята е да бъде спасен културният календар, който е пряко свързан и с развитието на туризма.

Предложението за промяна в правилника идва след среща с представители на свободните творци в Бургас. В конкретика то включва увеличаване на процента за финансово подпомагане на проектите от 70 на 80% от страна на общината, като съответно на организатора в реализацията редуцирането става от 30 на 20%,  обясни вносителят на докладната зам. кметът Диана Саватева.

Предложението беше обсъдено в постоянните комисии към общинския съвет и предстои да бъде гласувано на заседанието на местния парламент в края на месеца.

По време на комисията по Култура обаче от независимия сектор излязоха и с още едно предложение към администрацията, в помощ към свободните артисти. Ръководителят на танцова формация „Дюн“ Петя Стойкова обясни, че все по-трудно става погасяването на наемите за залите и помещенията за репетиции.

„Аз имам в момента 50 деца. Тези 50 деца плащат по 60 лв., това са 3 000 лв. на месец. Наемът ми за месец октомври в Младежкия дом, за три дни в седмицата е 916 лв. Като махнете наема и заплатите на хората, които работят с децата, които въобще не са високи, всъщност ние сме на загуба“.

За сега, единственото, което може да се направи на този етап е разсрочено плащане на наемите, заявиха в отговор от администрацията. Според Румен Велев, ръководител на театрална школа, това обаче не може да се нарече помощ.

За да се намери пресечна точка зам. кметът Диана Саватева предложи да се организира нова среща, на която отново да бъдат обсъдени възможностите за промени в наредбата за антиковид мерките.

Радио Бургас;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук