Начало Вяра.бг 29 ноември: ✝ 13 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. свщмчк Парамон...

29 ноември: ✝ 13 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. свщмчк Парамон и 370 мъченици с него. Св. мчк Филумен. Преп. Акакий Синайски.

52
0

13 НЕДЕЛЯ СЛЕД НЕДЕЛЯ ПОДИР ВЪЗДВИЖЕНИЕ – ПРОПОВЕД

Автор: Протойерей Дончо Александров, cвещеник от Храм „Св.Атанасий“ гр.Варна

Св. свщмчк Парамон и 370 мъченици с него

Св. свщмчк Парамон и 370 мъченици с него. Св. мчк Филумен. Преп. Акакий Синайски

При царуването на нечестивия цар Деций на изток имало един княз, на име Аквилин, който жестоко преследвал християните. Веднъж той събрал в тъмницата триста и седемдесет християни и отправяйки се към Валсайтийските топли минерални извори, заповядал да водят с него и мъчениците. Възнамерявайки да мине покрай идолския храм на Посейдон, той искал да ги принуди да принесат идолска жертва.

Като стигнали до капището, той дълго принуждавал светиите да принесат жертва на идола, но не успял да ги склони нито с ласки, нито със заплахи. Случило се така, че в това време покрай тях минавал един благочестив мъж, на име Парамон, а по вяра ­ християнин. Като видял такова множество свети мъченици, осъдени на смърт, той застанал пред капището на идола и възкликнал с висок глас:

О, колко много невинни праведници убива нечестивият княз за това, че не се покланят на бездушните и неми идоли!

В памет на свети мъченик Филумен

Св. Филумен. Άγιος Φιλούμενος - synaxaristis.googlepages.com

Свети Филумен бил наклеветен пред управителя на областта Феликс, пред когото той изповядал, че е християнин, за което бил окачен на дърво, стърган и след това хвърлен в огън, откъдето с благодатта Божия излязъл невредим. След това забили гвоздеи в главата, ръцете и нозете му и го влачили 30 поприща (около 45 км, бел.ред.), от което светецът, като изнемогнал, предал духа си на Бога. Това се случило около 274 г.

© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите („Четьи-Минеи“) на св. Димитрий Ростовски.

Житие на св. преподобни Aкакий Синайски

Преподобни Акакий се споменава в „Лествицата“ на св. Йоан Лествичник. Той бил ученик на някой си синайски старец, твърде груб и злонравен човек, който често му нанасял побой и огорчения. При него преподобни Акакий живял цели девет години в голямо търпение и строго послушание. Починал е твърде млад към 550 година.

Когато злонравният старец съобщил на един велик подвижник за смъртта на Акакий, подвижникът не повярвал. Той дошъл на гроба на преподобния Акакий и извикал:

– Брате Акакий, умрял ли си ти?

И чул отговор:

– Не съм умрял, отче! За послушния е невъзможно да умре.

Поразен от това чудо, злонравният старец се покаял за своята жестокост, усамотил се близо до гроба на Акакий и прекарал там останалия си живот.

© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

cross.bg; pravoslavieto.com; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук