Начало Новини.бг Трябва да знаем границите на личното пространство

Трябва да знаем границите на личното пространство

305
0

Коронавирусната пандемия промени много неща в живота ни, а едно от най-осезаемите е усещането за лично пространство. Все по-често спазваме дистанция дори към близките си и особено към по-възрастните хора.

Има много хора, които преживяват навлизането в личното им пространство като дискомфорт, но им е трудно да го заявяат, с риск да не обидят другия. В новата ситуация всички се ориентираме как да подхождаме, но всяко приближаване на по-малко от метър и половина алармира за нахлуване в нашето лично пространство, каза пред Радио София психологът Валентина Димитрова.

Ние самите трябва да сме наясно дали искаме да спазваме тази дистанция, достатъчно ли ни е, че другият човек носи маска. Всеки човек трябва да знае границите и да може да ги сподели с другия, добави Димитрова.

Психологът подчерта, че е много важно да уважаваме личното пространство, като коментира и новата обстановка, в която светът на всеки от нас минава през мобилните ни устройства. Тя включи и темата да доверието и границите на това пространство в семейството. И припомни, че дори в една семейна общност всеки има нужда от лично пространство, от свой собствен живот извън общия.

Радио София;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук