Начало География.бг Французинът Пиер Биньолас избра да живее със семейството си в село Ребревци

Французинът Пиер Биньолас избра да живее със семейството си в село Ребревци

334
0

Българите са хора, здраво стъпили на краката си, а държавата е далеч от световната икономическа криза, което я прави спокойно място, казва французинът Пиер Биньолас. 32-годишният икономист от четири години е избрал със съпругата си и малката им дъщеря да живеят в Еленския Балкан. 

Пиер Биньолас е роден в Нант. Завършил е магистърска степен по уеб мениджмънт в бизнес училище във Франция, две години е работил за световния гигант IBМ, а след завършване на висшето си образование се мести да живее в Швеция, където основава собствена компания и работи по европейски проекти. От четири години французинът живее със семейството си в село Ребревци в Еленския Балкан. 32-годишният икономист казва, че е избрал България за семейството си заради спокойствието и гостоприемството, които са коренно различни от западния модел, откъдето идва:

„Като общество не ми хареса как се държат хората, много технологии, много бюрокрация, много скъп живот, не е спокойно. Като дойдохме с Лора, жена ми, която е българка, дойдохме в България за малко и усетих, че тук, в България, още има свобода, още има хора със сърце, хора с краката на земята просто и затова усетих, че това е добро място, живея здрав живот, спокоен живот“.

Пиер Биньолас прави икономически анализи, активно се включва в обществения живот на възрожденската община Елена, помага на местните хора със съвети за начинанията им и ремонтира дома си. Животът става все по-бърз, по-скъп, по-сложен, по-стресиращ. Хората са объркани, разочаровани, ядосани. „Нормалният живот“ или западният стандарт на живот, е неустойчив. Той се превръща в краткосрочен модел, който, за съжаление, става като крайно решение без алтернатива и лека-полека се пропуква. Хората искат промяна, но им е трудно да намерят към кого точно да се обърнат, посочва в анализите си французинът, избрал спокойствието и топлината на хората в Еленския Балкан. Хората губят концентрация и здрав разум, а причините са в основата на икономическите системи за развитие в световен мащаб, казва Пиер Биньолас:

„Всичко стана евтино, всичко стана лесно, бързо – самолети, хладилници, интернет, компютри, комфортът отиде нагоре. Колкото сега не могат да намерят много петрол евтин и трябва да се изкопае по-надълбоко и по-далеч, трябва да продължаваме да работим повече и повече, за да компенсираме това“. 

Старият ритъм на живот в новите икономически и политически реалности няма как да бъде същият, ще се увеличи броят на уморените и ядосаните на реалностите хора, кризата ще се задълбочи, а изходът не е обнадеждаващ, коментира френският икономист: 

„Ние искаме да продължаваме да живеем както сме свикнали, обаче не може. Все едно беше лято, а сега идва зимата, а ние искаме на плаж и пак искаме. Нещата се въртят и не може да живеем както сме живяли до сега. Изходът ли – има няколко варианта, или политиците и хората да се разбират, да говорят и приемат, че така са нещата и трябва да се променят и по-лекичко така ще променим нашия начин на живот. Обаче аз не го виждам това нещо. Мисля, че изходът ще е брутален, както с природата – ако се натрупват облаци и не вали лек дъжд, става буря. И така ще стане за съжаление, не виждам друг изход, отколкото брутални движения. Както виждаме в целия свят – протести навсякъде“. 

България запазва стабилността си, икономическата криза не е толкова сериозна, държавата не е тръгнала по дълговата спирала, а и българите знаят как да се справят с кризи, казва 32-годишният французин Пиер Биньолас и няма никакво намерение да си тръгва от село Ребревци в Еленския Балкан:

„А, не, не, не. Още тук е много добре като в Европейския съюз и като в западна държава. Много е добре в България, защото още нямаме голям публичен дълг, нямаме много кредити, не живеем като другите държави на кредит още, но лека-полека и така става. Но тук сме още краката на земята, имаме градини, имаме знание как да се държим, знаем какво е криза, знаем в България какво е глад, знаем, че ще се оправим. Тук хората са свикнали да се оправят“.

Трябва да имаме отговорността към себе си, към близките си и към обществото, казва французинът Пиер Биньолас от Еленския Балкан.

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук