Начало Култура.бг „Блокът на смелите“ на Божина Панайотова с номинация за „Сезар“

„Блокът на смелите“ на Божина Панайотова с номинация за „Сезар“

307
0

„Има някаква магия в действителността, особено когато я гледаш през окото на камера, защото нещата изведнъж се засилват и това е нещо, което – да, много ме вълнува“, сподели в „Артефир“ режисьорката Божина Панайотова по повод човешките взаимоотношения и всички невидими сили, които се разиграват около ситуациите в един документален филм. Какъвто е случаят с „Блокът на смелите“ – филмът на Божина, който е номиниран за френската филмова награда „Сезар“ в категорията „Късометражен филм“.

Историята на изоставената сграда, която от години жителите на столичния квартал Банишора наричат „Блокът на смелите“ заради лошите битови условия, пред които са били изправени някогашните му обитатели, е представена през болката на Иван по две изчезнали кучета. Чистите и невинни създания, които са споделяли тревогите на живeeщите в блока.

Трескавото търсенe на кучетата всъщност е надежда да се открие човешкото в човека. Тревогата е проследена от режисьорския поглед на Божина Панайотова, която с камерата си става непосредствен участник в издирването.

Този „див филм“, както го наричат французите, вече има редица отличия. Печели наградата за най-добър документален филм на фестивала „Силует“ в Париж, както и голямата награда на журито на Festival du  film de l’Ouest. Отличен е и на фестивала за документално кино Cinema du reel. Номинацията му за най-престижните филмови награди във Франция обаче е още по-голямо признание.

Божина Панайотова заснема „Блокът на смелите“ през 2014 година. Тогава режисьорката, която от дете живее в Париж, работи по дебютния си филм „Червено, твърде червено“, селектиран в „Панорама“ на „Берлинале“.

bnr.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук