Начало География.бг Зоодоброволци в Смолян прибират бездомни кучета

Зоодоброволци в Смолян прибират бездомни кучета

82
0

Група зоодоброволци в Смолян прибират бездомни кучета, ваксинират ги, обезпаразитяват ги, кастрират ги, осигуряват им подслон и храна. Родопските зоодоброволци са спасили стотици четириноги от сигурна смърт. От групата призовават да бъдем по-смирени и по-добри. Татяна Трайчева твърди, че „зли кучета няма, те са станали такива заради хората, които са ги изоставили“. 

Смолянските зоодоброволци са стотици, като най-активните са над 20 жени и двама мъже. Те се откриват във фейсбук, обединени от съдбата на бездомните кучета в областния град. Татяна, една от зоодоброволките с голямо и добро сърце: 

В края на миналата година решихме съвместно, когато започна да се прави приютът и така се организирахме, и започнахме да говорим за това, защото се чу, че има практика да се избиват кучета извън града“.

Снимка: Радостина Чернокова

Снимка: Радостина Чернокова

Грижата към четириногите е безусловна, но с правила.

Спазваме националната програма за овладяване на популацията на бездомните кучета и всяка една община трябва да има на местно ниво такава – тя  е кастрирай и върни. Приоритетно се кастрират женските и така с времето, когато се кастрират, ще спре популацията, ще станат по-малко бездомните, всеки си мисли, че като има приют, всички бездомни ще изчезнат, няма как да стане – кастрира се и се връща на мястото, където е било“.

За да спасят поредното бездомно животно, зоодоброволците обикалят по всички квартали на областния град, дори и в близките села на Смолян. Любителите на бездомните кучета си имат и собствена каса, за да посрещат неотложни разходи за тях. В момента събират средства за ваксини. Въпреки личните си ангажименти зоодоброволците са безрезервно отдадени на грижата за животните. Зоодоброволците срещат по пътищата си искрената обич в очите на кученцата.

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук