Начало Култура.бг Фантазия и мистика в творбите на Елена Темелкова

Фантазия и мистика в творбите на Елена Темелкова

324
0

„Винаги е интригуващо и забавно да видиш други земи и да се докоснеш до някаква чужда култура. За художника казват, че той гледа с други очи. За това за него е особено вълнуващо да бъде другаде. Няма как де не се впечатлиш от различното и да не поискаш да го нарисуваш.“ – споделя художничката Елена Темелкова.

Елена Темелкова

Елена Темелкова завършва Националната художествена академия – София в класа на професор Марин Върбанов – специалност „Текстил и мода“. Работи в областта на живописта, монументалната текстилна пластика, живопис върху коприна, интериорен текстил, иконопис, уникални рисувани облекла и аксесоари. Нейни произведения са притежание на галерии и частни сбирки както у нас, така и във Франция, Германия, Гърция, Сърбия, Македония, Турция, Румъния, Италия, Испания, Кипър и др. Член е на Съюза на българските художници. Преподавала е рисуване и художествен текстил в училище с разширено изучаване на изобразително изкуство „Христо Ботев“ – с. Дрен (1992-2009г.). Сега ръководи школа по рисуване в Обединения детски комплекс в гр. Радомир.

Спомен от лятото
Спомен от лятото

Нейни творби присъстват в общи национални и международни експозиции и е осъществила 30 самостоятелни изложби – текстилна пластика, акрилна живопис и живопис върху коприна. Като дизайнер е представила уникални облекла (нейно авторско изпълнение) в четири авторски ревюта, както и по време на много други модни спектакли. Участва в редица международни пленери по изобразително изкуство в Гърция, Сърбия, Македония, Турция, Румъния, България.

Организатор е на Международен живописен пленер „Рударци“, с първо издание през 1998 г. Член е на жури в Международния фестивал на маскарадните игри в Перник – „Сурва“.

Елена Темелкова е отличена с I и II награда за приложно изкуство „Струма“, Награда за декоративно изкуство от СБХ, както и Диплом за високи постижения в обучението по изобразително изкуство. Получава и Почетна грамота от кмета на гр. Перник, като признание за нейния принос в изграждането на съвременния духовен облик на града. От 2011 г. тя е директор на Градската художествена галерия – Перник.

Галерията е създадена през 1958 година и оригинални произведения на изобразителното изкуство са изложени в три експозиционни зали. От 1 януари 2006 година нейният статут е на Музей за произведения на движимите културни ценности.

Образите и сюжетите в творбите на Елена Темелкова са създадени с много любов, фантазия и мистично обаяние, за юбилейната 30-а изложба.

bnr.bg; rodbg


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук