Начало Доктор.бг Ускоряване: Ваксината може да е в България още около Коледа!

Ускоряване: Ваксината може да е в България още около Коледа!

294
0

Ваксината на Pfizer-BioNTech, с която вече се ваксинират във Великобритания, САЩ и Канада, може да бъде одобрена за рекордно кратък срок от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) още на 21 декември, а не на 29, както бе планирано първоначално.

Така с нея може да започне имунизация у нас и в страните от ЕС до края на месеца, вместо в началото на 2021 г., както очаквахме първоначално.

Според германските медии Агенцията насрочи новата дата поради натиск от страна на някои страни членки и най-вече от най-голямата и най-богатата – Германия. В. „Билд“ публикува, че източници от Европейската комисия и германското правителство потвърждават, че при одобрение на 21 декември, началото на кампанията за ваксинация в Германия ще стартира от 26 декември, ако не и по-рано.

Ако ЕМА даде зелена светлина идния понеделник, тогава Европейската комисия може до часове след това да разпореди началото на имунизацията.

Вчера германският министър на здравеопазването Йенс Шпан в Туитър отправи призив към ЕМА да ускори процеса на одобрение на препарата, за да се спасят човешки животи с изтегляне на имунизирането.

Шпан увери на пресконференция днес: „Би било добра новина. Разчитам на тази дата (21 декември), защото я прочетох в пресата и ми се струва правдоподобно, тъй като е преди Коледа. Целта е да имаме разрешение преди Коледа, искаме да започнем да ваксинираме преди края на годината „, каза министърът.

Този вторник EMA потвърди: „След получаване на допълнителните данни, поискани от компанията и в очакване на резултата от нейната оценка, за 21 декември е насрочено извънредно заседание, на което да се реши въпроса, ако е възможно. Срещата на 29 декември ще остане, при необходимост от това“.

Според правителствени кръгове в Германия, цитирани от „Билд“, началото на ваксинацията в страната може да стартира от 26 декември. Здравният министър Шпан, обаче, обяви, че процесът може да започне най-късно от два до 4 дни след одобрението от ЕМА.

Ваксините ще достигнат еднакво бързо до 27-те държави-членки на Европейския съюз, както заяви министър-председателят на Португалия Антонио Коща, който на 1 януари ще замени Ангела Меркел като председател на Съвета на ЕС на ротационен принцип.

„Гарантирането на колективна покупка, насочена от Европейската комисия и гарантирането, че ваксините пристигат едновременно и едновременно до 27-те европейски държави, е нещо много важно“, каза португалецът.

dariknews.bg; rodbg
ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук