Начало Култура.бг В Моравица ще създават етнографска сбирка

В Моравица ще създават етнографска сбирка

275
0

Проект „Младежки инициативи „Създаваме заедно“ 2020″ на Младежки център – Враца одобри 15  креативни идеи на млади хора.  Те ще бъдат подпомогнати с по 1 000 лв, за да се осъществят.

Един от тези проекти е свързан с богатото фолклорно и материално наследство на българите. Проектът носи името  „Начин на живот на предците ни, да съхраним българското“ и е разработен  от младежите в село Моравица  – казва Янка Николова, библиотекар в селото:

„Идеята ни е да съхраним неща, с които едно време хората са живяли, тъкали, готвили, работили, дрехи, уреди, сечива и др. Нашата идея е да обособим едно помещение , в което да съберем тези предмети и да ги покажем на хората от селото и на тези, които ще ни дойдат на гости. Проектът е да направим ремонт на едно помещение в училище. Бихме искали да ги подредим тематично – единият ъгъл да е кухнята в старата къща и др… Една част от вещите аз съм събрала , а другата част ще ги осигурят момчетата и момичетата от техните  баби и дядовци. Децата са много ентусиазирани..“. 

По-голяма част от хората са съгласни да дадат различни вещи , за да помогнат в създаването на подобна етнографска сбирка – казва 19-годишният Цветан Цолов:

  “ Ще събираме вещи от бита на хората от едно време и целта е да се покаже на младите как са живели техните деди. Мога да помогна с доброволен труд и с предмети. Това ще направят и всички хора в селото – ще помогнат с труд и предмети.“

Радио Видин;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук