Начало образование.бг Антарктида вече ще се учи в шести клас

Антарктида вече ще се учи в шести клас

277
0

Темата за „Антарктида“, която досега се изучаваше по „География и икономика“ в пети клас, се премества в шести. Причина за това е увеличеният брой часове за шестокласниците – на 68 за година.

Промените стават факт, след като бяха утвърдени осъвременените учебни програми по география и икономика за 5-и и 6-и клас, математика за 5-и, 6-и и 7-и клас клас, по биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда за 6-и клас. Целта на промените е учениците да придобият практически умения, особено в областта на математиката и природните науки. В подбора на ситуации за представяне на изучаваните теми и проблеми и на задачите за прилагане на наученото се препоръчва да преобладават ситуации от практиката и решаване на житейски казуси.

Повече часове ще има и по математика в пети и шести клас – 153 часа за година. От тях за нови уроци ще има до 84 часа годишно. Така учителите ще имат повече свобода да преценят колко урочни единици да посвети на дадена тема в зависимост от интересите и потребностите на учениците. Въпреки повечето часове, допълнителни теми обаче няма да се въвеждат. Част от темите са преразпределени в класовете от етапа за по-тясно осъществяване на междупредметни връзки, а други отпадат. По математика признаците за делимост на 9 и на 10 отпадат, но остават признаците за делимост на 2, 3 и 5. Отпада и темата в VII клас „Построения с линия и пергел“, като за тези умения се работи на практическо равнище в темите „Еднакви триъгълници“, „Неравенства“ и „Успоредник“.

Във всички нови учебни програми и някои нови понятия отпадат, тъй като присъстват под формата на очаквани резултати от обучението, усвоени са в предходни класове и е важно да се познават и използват на практическо равнище, а не да се възпроизвеждат под формата на дефиниции.

Учебните програми започват да се прилагат поетапно от учебната 2021 – 2022 година за учениците, които постъпват в 5-и клас, като до одобряването на нови учебници ще се използват съществуващите.

Монитор;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук