Начало Култура.бг Традиции.бг Конкурс за мартеници „Бъди здрав с Пижо и Пенда“ в Асеновград

Конкурс за мартеници „Бъди здрав с Пижо и Пенда“ в Асеновград

413
0

НЧ “Родолюбие – 1873” – Асеновград обявява конкурс за изработка на мартеница под мотото „Бъди здрав с Пижо и Пенда“. Целта на инициативата е да насърчи творческите способности и фантазията на децата и младите хора при изработката на мартеници.

Участниците в конкурса ще обогатят знанията си за българския бяло-червен символ, за начина на изработването му и за първомартенската обредност. Конкурсът има за цел да провокира интерес сред децата на асеновградска община да се запознаят с красотата и символиката на мартениците, да формира у тях творческо и естетическо мислене.

В инициативата „Бъди здрав с Пижо и Пенда“ могат да участват и възпитаници на асеновградски училища и детски градини. Участие в конкурса могат да вземат и деца, които са част от различни читалищни дейности, извънучилищни звена и неправителствени организации.ь

Възрастови групи: до 7 г.; I – IV клас; V – VII клас; VIII – ХІІ клас.

Категории: „Мартеници“; „Кукла, пано или накит“; „Колаж”.

Журиране и критерии: Мартениците ще се преглеждат и селектират от компетентно 3-членно жури според: оригиналност на изпълнението; техника; да отговаря на българската народна традиция; ползвани материали.

Всяко изделие трябва да има етикет, който да съдържа следната информация: име и фамилия на участника; клас и училище/извънучилищно звено; категория; телефон за контакт.

Награди ще се връчат отделно в трите категории, като те ще бъдат индивидуални за I, II и III място. Всички участници ще получат грамоти.

Конкурсът стартира днес (25.01.21 г.) и ще продължи до 17:00 ч. на 22.02.21 г. Мястото, където могат да се предават готовите творби, е НЧ „Родолюбие – 1873” всеки работен ден. Официалното награждаване на победителите ще се състои на 25.02.21 г. от 17:00 ч. във фоайето на НЧ „Родолюбие – 1873”. Изпратените произведения няма да бъдат връщани на участниците, а с тях ще бъде открита дарителска изложба-базар. Получените средства ще бъдат предоставени като дарение на общинската организация на „Червения кръст”, за да достигнат до хора и семейства в нужда.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук