Начало наука.бг Модернизират Планетариума в Смолян с 4 милиона лева

Модернизират Планетариума в Смолян с 4 милиона лева

310
0

Четири милиона лева се отпускат за модернизация на Планетариума с астрономическата обсерватория от ОП „Региони в растеж“ и от община Смолян. Освен цялостна реконструкция, ще бъде монтирано и ново оборудване в звездната зала. Ще се изпълнят и мерките за енергийна ефективност на сградата. 

„Тежка беше миналата година за нас. На няколко пъти се налагаше да затваряме, заради епидемичната обстановка. Имахме обаче и доста интензивен период. Към момента отново сме затворени. И не се очертава да отворим в близките месеци. Този път е, тъй като тече подготовка за реализацията на голям проект, който очакваме в последните години“, обясни Марияна Хаджигенчева, директор на Планетариума в Смолян.

През тази година ще се случат четири затъмнения – две слънчеви и две лунни. Това е минимален брой затъмнения, който може да се случи за година. За съжаление те няма да могат да бъдат наблюдавани от нашата страна. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Марияна Хаджигенчева, директор на Планетариума с астрономическа обсерватория в Смолян.

На 26 май е първото лунно затъмнение, а второто е на 19 ноември. Слънчеви затъмнения ще наблюдаваме на 10 юни и на 4 декември.

Марияна Хаджигенчева отбеляза още, че Меркурий тази година ще бъде ретрограден три пъти.

„Нека хората да не се страхуват от това, защото той е толкова често ретрограден, че не си струва да живеем в страх“, поясни още директорката на Планетариума в Смолян.

Радио Пловдив;РодБГ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук