Начало География.бг Опасност от наводнения в половин България, вижте инфарктните точки

Опасност от наводнения в половин България, вижте инфарктните точки

342
0

Изпускат два големи язовира заради възможно преливане

Нова вълна от наводнения заплашва България!  В резултат на интензивни валежи комбинирани със снеготопене има опасност от възникване на поройни наводнения утре, в следобедните и вечерни часове, във водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда, Атеринска, Луда река и река Средецка. Това сочи справката на Министерството на околната среда и водите за речните нива в страната.

Водните количества на реките в по-голямата част от Западно-беломорския басейн са около и над праговете за високи води, а в Дунавския басейн – около праговете за високи води.

Продължава изпускането на водни количества от два от значимите и комплексни язовири, чието състояние следи МОСВ – „Студена“ и „Боровица“, посочват още от ведомството.
Язовир Студена се изпуска от 10 януари, а в момента той е пълен на 84,23 процента.

Притокът в него и днес продължава да е по-голям от размера на дневния разход, загубите и изпуснатото количество. Свободния му обем към 8.30 ч. тази сутрин е 3,974 млн. куб. м, като от язовира се изпускат 0,614 куб. м/сек.

Запълването на язовир „Боровица“ е 98,97 процента. При него дневният приток е по-малък от размера на дневния разход и изпуснатото количество. Свободния му обем днес, към 8.30 ч., е 0,280 млн. куб. м, а от язовира се изпускат 8 куб. м/сек.

marica.bg; rodbg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име тук